Βέρνη: Το Μουσείο Καλών Τεχνών αποδέχεται τη συλλογή Γκούρλιτ

Την απόφαση να αποδεχθεί τα 1.280 έργα που βρίσκονταν στην κατοχή του γερμανού συλλέκτη Κορνήλιους Γκούρλιτ και τα οποία είχαν κλέψει οι ναζί από τους εβραϊκής καταγωγής ιδιοκτήτες τους στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα το Μουσείο Καλών Τεχνών στη Βέρνη της Ελβετίας.

Ανάμεσα στα αριστουργήματα βρίσκονται πίνακες των Πικάσο, Σαγκάλ, Ματίς, Τουλούζ-Λωτρέκ και πολλών άλλων.

Ο Κορνήλιους Γκούρλιτ, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Μάιο σε ηλικία 81 ετών, ήταν γιος ενός εμπόρου έργων τέχνης που συνεργαζόταν με τους ναζί. Στη διαθήκη του, ο Κορνήλιους Γκούρλιτ  ανέφερε ότι αφήνει τους πίνακες στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βέρνης.

Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο έχει προειδοποιήσει το μουσείο για πληθώρα μηνύσεων εάν αποδεχτεί τα έργα. Προκειμένου να περιοριστούν ορισμένοι νομικοί κίνδυνοι, το μουσείο έχει τη δυνατότητα να αφήσει κάποια από τα έργα στη Γερμανία έως ότου προσδιοριστεί η προέλευσή τους.

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τη Δευτέρα από την υπουργό Πολιτισμού της Γερμανίας, Μόνικα Γκρούτερς και τον πρόεδρο του συμβουλίου του μουσείου Κριστόφ Σόμπλιν.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης