Αρχαιολόγοι αναζητούν το θεραπευτήριο του Ασκληπιού και την αρχαία πόλη της Μορύλλου

Αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς αναζητούν το θεραπευτήριο του Ασκληπιού και την αρχαία πόλη της Μορύλλου κάτω από τον οικισμό των Άνω Αποστόλων. 

Εκεί κατέφθαναν στην αρχαιότητα άνθρωποι από γειτονικές, αλλά και πιο απομακρυσμένες περιοχές, αναζητώντας θεραπεία.

Στις ανασκαφές της δεκαετίας του ’60 είχαν βρεθεί στο συγκεκριμένο σημείο -18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Κιλκίς- η κεφαλή και τμήμα του κορμού ενός αγάλματος του θεού Ασκληπιού και άλλα τρία αγάλματα καθώς και επιγραφές που περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Μόρυλλος ήταν πολύ γνωστή στην αρχαιότητα για το επιφανές ιερό του θεού.  


 

Πήλινο ειδώλιο Έρωτα από τάφο της Μορρύλου. Χρονολογείται τον 2ο αι. π.Χ. (ΕΦΑ Κιλκίς-ΥΠΠΟΑ, Θάνος Καρτσόγλου)  

Με βάση τα στοιχεία από τις επιγραφές, που κάνουν λόγο για ακμάζουσα βοοτροφία στην περιοχή κατά την αρχαιότητα αλλά και γεωλογικά δεδομένα που υποδεικνύουν την παρουσία ρήγματος με έντονη την παρουσία του νερού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων προχώρησε σε γεωφυσικές έρευνες και μελέτες που έδειξαν την ύπαρξη ενός πυκνού δικτύου κατοικιών και οδοποιίας στην αρχαία Μόρυλλο.  

Πριν από λίγο καιρό, υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για την εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών για την ανάδειξη της αρχαίας Μορύλλου, από τον αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, Ανδρέα Βεργίδη και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, Γεωργία Στρατούλη, η οποία δήλωσε ότι οι ανασκαφικές εργασίες ξεκίνησαν, όπως και ότι έχει ζητηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού να στηρίξει επείγουσες σωστικές ανασκαφές. 

 


 

Τιμητικό ψήφισμα για τον Παράμονο, γιο του Σαμαγόρου. Σύμφωνα με την επιγραφή, η πόλη τιμά με δημόσιο έπαινο και στεφάνι, τον Παράμονο, ο οποίος δώρισε στην πόλη και στον θεό Ασκληπιό αγελάδα, από την οποία με την πάροδο του χρόνου σχηματίστηκε ολόκληρη αγέλη. Χρονολογείται γύρω στο 185-180 π.Χ. (ΕΦΑ Κιλκίς-ΥΠΠΟΑ, Θάνος Καρτσόγλου) 

Πρόθεση των υπηρεσιών της Εφορείας είναι να δώσει, το συντομότερο δυνατόν, στο κοινό, ένα τμήμα αυτής της αρχαίας πόλης, αφού ανασκαφεί και αναπλαστεί για να γίνει ένας επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, με εξαιρετική θέα προς τα δυτικά.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης