Από την κλοπή της Μόνα Λίζα, στην κλοπή του... Πικάσο!

Κεφάλι γυναίκας - Πικάσο

Η κλοπή τριών έργων στην Εθνική Πινακοθήκη (Πικάσο, Μοντριάν, Κάτσια), έφερε στο προσκήνιο ένα μακρύ ιστορικό κλοπών, με σπουδαιότερη αυτή της Μόνα Λίζα που εκλάπη το 1911 από τον Λούβρο. Δυο χρόνια μετά, βρέθηκε ο ληστής. Ήταν υπάλληλος του Μουσείου που ήθελε να επιστραφεί το έργο στην Ιταλία, απ΄όπου το είχε αφαιρέσει τον 18ο αιώνα ο Ναπολέοντας.

Ο Πάμπλο Πικάσο, είναι ο... "πρωταθλητής" σε κλεμμένα έργα. Πίνακές του έχουν κλαπεί το 1967 στο Μίτσιγκαν, το 1976 στο Αβινιόν, το 2006 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, το 2007 και το... 2008 στο Σάο Πάολο, το 2010 στο Παρίσι και το 2012 στην Αθήνα!

Γιατί κλέβουν φημισμένα έργα που δεν είναι δυνατόν να διατεθούν στην αγορά; Οι ειδικοί λένε ότι κάποιοι παίρνουν λύτρα από τις ασφαλιστικές εταιρείες, κάποιοι άλλοι απλά είναι κλεπτομανείς, κάποιοι κρυφοί συλλέκτες (μόνο για τους εαυτούς τους) κ.ο.κ.

Ο... Αρσέν Λουπέν σε κλοπές έργων Τέχνης πάντως είναι ο Γάλλος Στεφάν Μπριτβισέρ. Στο διάστημα 1995-2001 κατάφερε να κλέψει... 239 κομμάτια πριν τον πιάσουν. Κάποια είχαν καταστραφεί από την μητέρα του για να μην βρεθούν και τον ενοχοποιήσουν!

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης