Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 78 ετών ο Αλκέτας Παναγούλιας

Αλκέτας Παναγούλιας

Εφυγε από την ζωή το βράδυ της Δευτέρας σε ηλικία 78 ετών ο προπονητής Αλκέτας Παναγούλιας, στο σπίτι του στη Βιένα, λίγο έξω από την Ουάσιγκτον, όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια.

Ηταν ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου που οδήγησε για πρώτη φορά την Ελλάδα σε τελικά Euro το1980 στην Ιταλία και σε Μουντιάλ το 1994 στις ΗΠΑ, ενώ ως προπονητής του Ολυμπιακού κατέκτησε τρία πρωταθλήματα.

Φιλικά πρόσωπα του εκλιπόντος δήλωσαν ότι η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες μέρες.

Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε βαθιά θλίψη στο ποδοσφαιρόφιλο κοινό της Ομογένειας, αφού ο Αλκέτας, όπως όλοι τον ήξεραν, είχε ταυτιστεί με επιτυχίες και διακρίσεις ομογενειακών ποδοσφαιρικών ομάδων.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει την Παρασκευή στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην πόλη Falls Church, της ίδιας πολιτείας.

Ο Αλκέτας Παναγούλιας είχε μία πολύχρονη και αξιόλογη πορεία στο ποδόσφαιρο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αμερική, όπου διετέλεσε και ομοσπονδιακός τεχνικός στην εθνική και την ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ.

Η ιστορία του καταγράφεται στο βιβλίο «Από το Λευκό Πύργο στο Λευκό Οίκο», μέσα από το οποίο ο Μακεδόνας τεχνικός αναπολεί τα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη και το ξεκίνημά του στην ιστορική ομάδα του 'Αρη Θεσσαλονίκης, το 1949.

Εκτός από την Ελλάδα, το ποδόσφαιρο και τον «έξω Ελληνισμό», στο βιβλίο του αναφέρεται και στους ανθρώπους που είχαν ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή του, όπως η σύζυγός του Βάνα Δημητριάδη, τα παιδιά του Δέσποινα και Γιάννης και τα εγγόνια του Μικέλα και Ζωή Βάνα.

Ενός λεπτού σιγή ζήτησε ο Σοφ. Πιλάβιος στο ματς με τη Γερμανία.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του εκλιπόντος πρώην ομοσπονδιακού εκλέκτορα της εθνικής ομάδας, Αλκέτα Παναγούλια.

Για να τιμήσει τη μνήμη του, η ΕΠΟ ζήτησε από την UEFA να τηρηθεί σιγή ενός λεπτού πριν την έναρξη του αγώνα με τη Γερμανία, την προσεχή Παρασκευή, και οι διεθνείς να αγωνιστούν με μαύρα περιβραχιόνια.

Η δήλωση του κ. Πιλάβιου: «Εκφράζω τα συλλυπητήρια ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ στην οικογένεια του Αλκέτα Παναγούλια. Ήταν μεγάλη προσωπικότητα και πολύ σημαντικός για μας. Αυτός πήγε την Ελλάδα στο πρώτο Euro και στο πρώτο Μουντιάλ. Έχουμε ζητήσει από την UEFA να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στο ματς με τη Γερμανία και οι ποδοσφαιριστές να φορέσουν μαύρα περιβραχιόνια».

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Έθνος

Δείτε επίσης