Άγγιξαν τους 40.000 οι επισκέπτες της 20ής Art-Athina

Σε 39.000 ανήλθαν οι επισκέπτες της φετινής επετειακής 20ής Art-Athina, που πραγματοποιήθηκε από τις 4 ώς τις 7 Ιουνίου στο Κλειστό Π. Φαλήρου (Γήπεδο TaeKwonDo), επιβεβαιώνοντας ότι η αθηναϊκή art-fair έχει ισχυρό έρεισμα στην εικαστική πραγματικότητα.

Σε κοινό παλμό με τις εικαστικές προτάσεις των γκαλερί συντονίστηκε το παράλληλο πρόγραμμα που περιείχε ομιλίες, διαλέξεις, παρουσιάσεις, εκθέσεις κ. α. Παράλληλα, στην πλήρη σκιαγράφηση του εικαστικού τοπίου συνέβαλαν οι φορείς, τα μουσεία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που συμμετείχαν στην Art Athina με ειδικά περίπτερα.

Στο ζωηρό πνεύμα της Art-Athina συνέβαλε η θετική ενέργεια που μετέδωσαν οι 800 συνολικά καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη φετινή εικαστική γιορτή, παρουσιάζοντας έργα από το σύνολο των μέσων έκφρασης: ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, βίντεο και κατασκευές.

Ειδικότερα, οι 41 γκαλερί από 13 χώρες παρουσίασαν έργα που στοιχειοθέτησαν τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης εικαστικής ταυτότητας, αναδεικνύοντας μία αντιπροσωπευτική εικόνα της σύγχρονης εικαστικής πραγματικότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τιμώμενος Συλλέκτης της 20ής Art-Athina ήταν ο Δάκης Ιωάννου, ιδρυτής Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ. 

Η διαδραστική εγκατάσταση του εικαστικού Νίκου Nαυρίδη με τίτλο «Αναπνοή» (Breath) υποδεχόταν του επισκέπτες της Art-Athina και τους οδηγούσε στην καρδιά της έκθεσης.

Η εικαστική αντανάκλαση της εποχής σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο διαμορφώθηκε στο Platforms Project @ Art-Athina 2015 σε επιμέλεια Άρτεμις Ποταμιάνου. Το πρόγραμμα για τρίτη χρονιά χαρτογράφησε την εικαστική δράση όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών. Φέτος συμμετείχαν 48 πλατφόρμες από 15 χώρες, ενώ τιμώμενη χώρα του αφιερώματος ήταν η Ολλανδία.

Η έκθεση «Art-Athina Contemporaries: 2015-1976» σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου πρόσφερε στο κοινό μια αφηγηματική διαδρομή μέσω των εικαστικών της μεταπολίτευσης. Οι καλλιτέχνες που πήραν μέρος προέρχονται από τις συμμετέχουσες γκαλερί του βασικού προγράμματος της Art-Athina.

Το αφιέρωμα «Talks@Art-Athina» παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Οι ομιλίες ήταν αφιερωμένες στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αλλά και στις προεκτάσεις της τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σημαντική στιγμή της διοργάνωσης ήταν η απονομή του Επαίνου AICA την Κυριακή 7 Ιουνίου. Βραβείο Έργου Ζωής απονεμήθηκε στο Δημήτρη Αληθεινό και Βραβείο Έκθεσης στον Πάνο Χαραλάμπους.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος σε μια ιστορική ελληνική γκαλερί που έχει σταματήσει τη λειτουργία της, ο Μάνος Στεφανίδης παρουσίασε αφιέρωμα στο Πνευματικό Κέντρο Ώρα. Σε αυτή την ξενάγηση στο χρόνο και την ιστορία συνέβαλε ο τεχνοκριτικός Μανόλης Μαυρομάτης και ο εικαστικός Δημήτρης Αληθεινός, ενώ αθρόα ήταν η προσέλευση του κοινού.

Στον χώρο του KIDS LAB με την καθοδήγηση της ομάδας του Very Young Contemporary Art (διευθύντρια Χάρριετ Μητράκου-Γυπαράκη), οι εκκολαπτόμενοι φιλότεχνοι έπαιξαν δημιουργικά παίρνοντας μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Silver Andy» με αναφορά στο έργο και την προσωπικότητα ενός από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της ποπ αρτ, τον Άντι Γουόρχολ.

Η λέσχη «Salon de Bricolage» του ομίλου Πανά, έδωσε νέα πνοή στο VIP χώρο της Art-Athina. Στο ειδικά διαμορφωμένο VIP lounge, τα μέλη της λέσχης και οι VIP επισκέπτες της Art-Athina είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες σχετικά με τη foire και να δουν την ομαδική έκθεση με τίτλο «No More Tricks», την οποία επιμελήθηκε η Άννα Χατζηνάσιου και αποτελείτο από έργα από τις εκθέσεις που έχει φιλοξενήσει η «Salon de Bricolage».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης