«Geneva & Greece»: Έκθεση στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας στη Γενεύη

Μία έκθεση που υπενθυμίζει τις φιλικές σχέσεις μεταξύ της Γενεύης και της Ελλάδας στις αρχές του 19ου αιώνα θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας στη Γενεύη, από τις 15 Οκτωβρίου 2021 έως τις 30 Ιανουαρίου 2022.


 
 

Έχει ως επίκεντρο τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον Ελβετό τραπεζίτη Τσάρλς Πικέτ (απόγονο της οικογένειας Pictet de Rochemont), που σε συνεργασία με τον Ζαν-Γκαμπριέλ Εϊνάρ έπαιξαν βασικό ρόλο στην ενσωμάτωση της Γενεύης στην Ελβετική Συνομοσπονδία και την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρία μέρη:


 
 

Το πρώτο μέρος παρουσιάζει τον ουσιαστικό ρόλο που έπαιξε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από τον Τσάρο Αλέξανδρο Α‘ που τον διόρισε πρέσβη της Ρωσίας στη Γενεύη το 1813 στη Γενεύη, με σκοπό να συνεισφέρει στην αναδιαμόρφωση της Ευρώπης μετά την πτώση του Ναπολέοντα.

Είχε δε σημαντικό ρόλο στην ενότητα και την ανεξαρτησία της Ελβετίας συνεισφέροντας στο ελβετικό σύνταγμα, που προέβλεπε 19 αυτόνομα κρατίδια (καντόνια) στο πλαίσιο της ελβετικής ομοσπονδίας.


 
 

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης αναδεικνύει το έργο των Φιλελλήνων της Γενεύης και συγκεκριμένα του Ζαν-Γκαμπριέλ Εϊνάρ, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ των Ελλήνων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1821-1830).


 
 

Το τρίτο μέρος επικεντρώνεται στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Καποδίστριας, που εξελέγη ως πρώτος Πρόεδρος της Ελλάδας στις 27 Μαρτίου 1827, στην οικοδόμηση του νέου κράτους και υπενθυμίζει την αδιάκοπη υποστήριξη του Ζαν-Γκαμπριέλ Εϊνάρ στο ελληνικό έθνος, ακόμη και μετά τη δολοφονία του φίλου του Καποδίστρια το 1831.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με μια υπενθύμιση των δεσμών φιλίας που ένωσαν την Ελλάδα και την Ελβετία πολύ πριν από τον 19ο αιώνα και που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται ότι ο Εϊνάρ ήταν επίσης συνιδρυτής της Εθνικής Τράπεζας  της Ελλάδος.


 

Η έκθεση αναδεικνύει τη συλλογή του Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας της Γενεύης καθώς και συλλογές ιδρυμάτων και ελβετικών Μουσείων.

Επίσης, υποστηρίζεται από φορείς στην Ελλάδα, ιδίως από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Καποδίστρια στην Κέρκυρα, το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Φιλελληνισμού στην Αθήνα, καθώς και από ιδιώτες συλλέκτες.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης