«Βασιλιάς σε μια Κόλαση», μια ταινία του Μάριους Χόλστ

Ο διακεκριμένος Νορβηγός σκηνοθέτης και παραγωγός Μάριους Χολστ («Δεσμοί Αίματος») επιστρέφει με μια συγκλονιστική περιπέτεια επιβίωσης, βασισμένη σε ένα πραγματικό περιστατικό με τραγική κατάληξη, το οποίο έλαβε χώρα το δριμύ χειμώνα του 1915 στη νήσο Bastοy, στα νότια του Όσλο. Μια διαχρονική, πανανθρώπινη ιστορία αλληλεγγύης και αυταπάρνησης, που φέρνει αντιμέτωπα το σκληρό πρόσωπο της εξουσίας με το αδάμαστο νεανικό πνεύμα και με πρωταγωνιστή τον Στέλαν Σκάρσγκαρντ («Mama Mia», «The Girl with the Dragon Tattoo», «Melacholia», «Thor»).

Στις αρχές του 20ου αιώνα, σε ένα απομονωμένο σωφρονιστικό ίδρυμα ενός νησιού στα νορβηγικά φιόρδ, μια ομάδα από αγόρια ηλικίας 11 έως 18 ετών βιώνει καθημερινά συνθήκες εντονότατης σωματικής και ψυχολογικής βίας. Αντί να τους παρέχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση, ο διευθυντής του ιδρύματος και οι φύλακες τούς υποβάλλουν σε επίπονες χειρωνακτικές εργασίες και σε κάθε μορφής εξευτελισμούς. Όμως, η άφιξη του 17χρονου Έρλινγκ στο ίδρυμα, πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα, καθώς η σφοδρή του επιθυμία να αποδράσει, θα οδηγήσει σταδιακά τον ίδιο και τους συγκρατούμενούς του σε μια βίαιη εξέγερση ενάντια στο απάνθρωπο καθεστώς…

Μάριους Χολστ

- «Πριν από 14 περίπου χρόνια γνώρισα έναν άνδρα, ο οποίος, όταν ήταν έφηβος, έζησε για ένα μεγάλο διάστημα στη νήσο Bastοy βιώνοντας στο πετσί του όλη αυτή τη σκληρότητα. Οι οδυνηρές αναμνήσεις του με ενέπνευσαν να μάθω όσα μπορούσα περισσότερα γύρω από το περιβόητο αυτό σωφρονιστικό ίδρυμα. Κάποια στιγμή ωρίμασε στο μυαλό μου η ιδέα πως η τραγική ιστορία αυτών των αγοριών άξιζε να βγει προς τα έξω, για να λάβει την αναγνώριση που της αρμόζει».

- «Η ταινία αποτελεί κατά βάση μια διαχρονική ιστορία παραλογισμού, καταπίεσης και ανταρσίας. Παράλληλα, όμως, ανιχνεύει το κακό που «φωλιάζει» σε ιδρύματα αποκομμένα από τον υπόλοιπο κόσμο, εξετάζοντας το πόσο εύκολα μπορεί να χαθεί ο έλεγχος, όταν εκείνοι που θέτουν τους κανόνες καταφεύγουν σε κατάχρηση εξουσίας».

 

-«Πρόκειται για ένα από τα πλέον σκοτεινά κεφάλαια της σύγχρονης νορβηγικής ιστορίας, καθώς μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη χρειάστηκε να επέμβει προκειμένου να καταστείλει την ανταρσία μιας ομάδας ανήλικων αγοριών. Αυτό το - σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό - συμβάν ήταν αρκετό για να με βοηθήσει να προσδώσω στην ταινία έναν επικό χαρακτήρα, συνδυάζοντας όλη εκείνη τη δράση και την αγωνία που προσφέρει η επίπονη προσπάθεια των αγοριών να αποδράσουν προς την ελευθερία, με την οικειότητα που εξασφαλίζει η λεπτομερής καταγραφή των αναμεταξύ τους σχέσεων, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού τους στο ίδρυμα».

-«Ο θρύλος της νήσου Bastοy και των όσων αποτρόπαιων συνέβησαν εκεί στην αυγή του 20ου αιώνα, με είχε στοιχειώσει για πολλά χρόνια. Ένιωθα πως είχα αναλάβει μια «ιερή» αποστολή απέναντί σε αυτά τα ανεπιθύμητα αγόρια, που η μοίρα τους έπαιξε ένα τόσο άσχημο παιχνίδι. Και αυτός είναι τελικά ο βασικός λόγος για τον οποίο γύρισα το «Βασιλιάς σε μια Κόλαση»».

Το ίδρυμα Bastoy

Το σωφρονιστικό ίδρυμα Bastoy για νεαρά αγόρια εγκαινιάστηκε με στόχο την εφαρμογή μιας νέας νομοθεσίας του 1896, η οποία αφορούσε στη μεταχείριση παραμελημένων από τις οικογένειές τους παιδιών. Το νησί πέρασε στην κυριαρχία της νορβηγικής κυβέρνησης το 1898 και το πρώτο αγόρι έφτασε εκεί το 1900. Η κυρίαρχη ιδέα ήταν πως είναι καλύτερο για τα «προβληματικά» παιδιά να λαμβάνουν μαθήματα καλής κοινωνικής συμπεριφοράς, παρά να τιμωρούνται παραδειγματικά, καθώς, υπήρχε η πεποίθηση πως κατ' αυτό τον τρόπο θα περιοριζόταν κατά πολύ η ροπή τους προς την εγκληματικότητα. Ανάλογα ιδρύματα εμφανίστηκαν και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ευρώπης, όπου εφαρμόζονταν παρεμφερείς τακτικές. Το ίδρυμα της νήσου Bastoy, ωστόσο, είχε τη φήμη του κορυφαίου στο χώρο, με τους επικεφαλής του να υποστηρίζουν πως, όσο νωρίτερα γινόταν η «παρέμβαση» στην προσωπικότητα ενός αγοριού, τόσο πιθανότερο θα ήταν να αποφευχθεί οποιαδήποτε μορφή ανεπιθύμητης συμπεριφοράς από μέρους του στο μέλλον. Το ίδρυμα Bast?y ανέστειλε οριστικά τη λειτουργία του το 1970.

Οι κριτικοί έγραψαν

 

«Η διεισδυτική φωτογραφία του Γιον Άντρεας Άντερσεν, για την οποία και τιμήθηκε στο Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ, υπογραμμίζει την οδύνη των χαρακτήρων και τη δριμύτητα του αφιλόξενου φυσικού τοπίου…»

VARIETY

«Προσφέροντας στην πορεία αρκετές εκπλήξεις σε σχέση με άλλες ταινίες παρόμοιας θεματολογίας, το «Βασιλιάς σε μια Κόλαση» αποτελεί ένα αριστοτεχνικά σκηνοθετημένο φιλμ, που όμως αποπνέει μια έντονη μελαγχολία».

INDIEWIRE.COM

«Βασισμένος στο υποβλητικό score του Γιόχαν Ζέντερκβιστ και στην εντυπωσιακή φωτογραφία του Γιον Άντρεας Άντερσεν ο Χολστ προσδίδει στην ταινία του μια έντονα arthouse αισθητική, τη στιγμή που αποσπά έξοχες ερμηνείες από τους νεαρούς και ερασιτέχνες στην συντριπτική τους πλειοψηφία ηθοποιούς του».

EYEFORFILM.CO.UK

«Ο Χολστ και ο σεναριογράφος Ντένις Μάνιουσον κάνουν θαυμάσια δουλειά στην ενσωμάτωση του φυσικού περιβάλλοντος στην ιστορία τους, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο δριμύ ψύχος που τυλίγει τα κορμιά, αλλά και τις ψυχές των ηρώων τους».

EFILMCRITIC.COM

Info

Σκηνοθεσία: Μάριους Χολστ

Σενάριο: Ντένις Μάνιουσον

Παραγωγή: Καρίν Γιούλσρουντ

Φωτογραφία: Γιον Άντρεας Άντερσεν

Μοντάζ: Μιχάλ Λετζιλόφσκι

Μουσική: Γιόχαν Ζέντερκβιστ

Πρωταγωνιστούν: Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Κρίστοφερ Γιόνερ, Μπέντζαμιν Χέλσταντ, Τροντ Νίλσεν, Μάνιους Λανγκλέτ, Έλεν Ντορίτ Πέτερσεν

Διάρκεια: 115'

Επίσημο site: www.bastoy.no

Πηγή: 
kathimerini.gr

Δείτε επίσης