11 δις. ευρώ στοίχισαν οι bad banks στο ΤΧΣ - Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα επιστραφούν στο ταμείο τα 2 δις.

Ούτε ένα ευρώ δεν εισέπραξε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις υπό εκκαθάριση τράπεζες, τις ελληνικές bad banks δηλαδή, πλην της Αγροτικής, από την οποία κατάφερε να εισπράξει 30 εκατ. ευρώ , αν κρίνουμε από τις επιδόσεις που κατεγράφησαν στο εννεάμηνο του 2016, ότι είναι άκρως απογοητευτικές  -έως και επιλήψιμες για όλους όσοι έχουν εμπλακεί στη διαδικασία  είσπραξης τους.

Συγκεκριμένα με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΤΧΣ, από τις αρχές του 2016 έως και τις 30/09/2016, το συνολικό ποσό που εισέπραξε το Ταμείο από την εκποίηση της περιουσίας των υπό εκκαθάριση τραπεζών, αλλά και από τις όποιες αποπληρωμές δανείων ανήλθε μόλις στα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από την ημερομηνία που το Ταμείο διέθεσε τα κεφάλαιά του (13,48 δις. ευρώ) για να κλείσει το funding gap  το συνολικό ποσό που έχει εισπραχθεί ανέρχεται στα 516 εκατομμύρια ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό εισπράχθηκε όχι μόνο από την αποπληρωμή δανείων, αλλά και από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, όπως θυγατρικές, μετοχές και ομόλογα.

Δυστυχώς, κάθε χρόνο που περνά η περιουσία των υπό εκκαθάριση τραπεζών χάνει την αξία της, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία. Το 2015 η περιουσία των bad banks απομειώθηκε κατά 70 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στο εννεάμηνο του 2016 έχασε πάνω από 85 εκατομμύρια ευρώ  από την αξία της. Και είναι λογικό, διότι όσο καθυστερεί η διαδικασία εκποίησης των στοιχείων, πολλά από αυτά, όπως τα ακίνητα, τα μηχανήματα κ.λπ., χάνουν την αξία τους.

Την ίδια ώρα, τα κόστη για όσους έχουν αναλάβει την είσπραξη, εισπρακτικές εταιρείες, δικηγόρους και εκκαθαριστές, ανέρχονται σε αστρονομικά ποσά, αφού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Για την ιστορία, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι, πέραν της Αγροτικής, που πέρασε στην Πειραιώς, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πέρασε στη Eurobank, η Proton Bank στην Εθνική, όπως  και οι καταθέσεις πολλών συνεταιριστικών τραπεζών.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάσθε

1ον Ποια τα ονοματεπώνυμα αυτών των επιλησμόνων, που ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο;

  • Να κατατεθεί σχετικός πίνακας

2ον Ποια τα ονοματεπώνυμα εκείνων, που είχαν και έχουν την ευθύνη να ελέγχουν αυτούς και την διαδικασία εκκαθάρισης;

  • Να κατατεθεί σχετικός πίνακας

3ον Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου γνωρίζει εάν έχει διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα;

  • Εάν ναι, να κατατεθεί η σχετική εντολή

4ον Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ζητήσει τον έλεγχο και την παραδειγματική τιμωρία των επιλησμόνων που εγκλημάτησαν εις βάρος του Δημοσίου;

  • Εάν ναι, να κατατεθεί η σχετική εντολή ελέγχου

5ον Ποιο είναι το ονοματεπώνυμο και το βιογραφικό του ειδικού διαχειριστή,  που διορίσθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, τον περασμένο Απρίλιο για όλες τις υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζες, με σκοπό να εξασφαλιστεί μια πιο αποτελεσματική διαχείριση του ενεργητικού τους και υψηλότερη απόδοση σε σχέση με τους επιχειρησιακούς στόχους, και τι αποτελέσματα έχει φέρει;

  • Να κατατεθεί το σχετικό βιογραφικό

Επίσης, υπάρχουν πολλά ερωτήματα, και μάλιστα χωρίς να έχουν δοθεί απαντήσεις, για τους προηγούμενους εκκαθαριστές των τραπεζών, όπως: 

6ον Γιατί οι ισολογισμοί των υπό εκκαθάριση τραπεζών δεν δημοσιεύονται και πάνε μόνο στην αρμόδια επιτροπή της ΤτΕ;

7ον Ποιος εγκρίνει τις τιμές με βάση τις οποίες πωλούνται τα assets των τραπεζών και ποιος αποφασίζει για το ύψος των διαγραφών των δανείων που γίνονται;

8ον Ποιος αμείβεται και πόσο για κάθε υπό εκκαθάριση τράπεζα;

  • Να κατατεθεί σχετικός αναλυτικός πίνακας (με ονοματεπώνυμο και ποσό).

9ον Ποιοι είναι οι στόχοι που τέθηκαν στους εκκαθαριστές και τι αποτελέσματα είχαν;

10ον Τέλος ποια είναι τα κόστη για όσους έχουν αναλάβει την είσπραξη,,εισπρακτικές εταιρείες , δικηγόρους και εκκαθαριστές;

11ον Αληθεύει ότι θα ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ;

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης