Χάμπερμας : Πολιτικά δεν υπάρχει σχέδιο στην Ευρώπη

O φημισμένος φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας, παρά τα 84 χρόνια του, μίλησε με απόλυτη διαύγεια επί μια ολόκληρη ώρα, στους δημοσιογράφους, για την κρίση, την Ευρώπη, τον ρατσισμό, τη φιλοσοφία. «Δεν είμαι συνηθισμένος σε συνεντεύξεις Τύπου», είπε εξαρχής, για να προσθέσει: «Δέχομαι τις ερωτήσεις σας ως Ευρωπαίος πολίτης». Αλλωστε... «οι φιλόσοφοι δεν είμαστε οι σοφοί που ξέρουμε τα πάντα καλύτερα από όλους!» 

Η βασική του θέση ήταν : «Χρειάζεται οικονομική, δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική, που θα επεκταθεί σε όλα τα πεδία. Μια πολιτική που δεν θα υπαγορεύεται σε εθνικό επίπεδο αλλά από μια ευρωπαϊκή επιτροπή, ένα ευρωπαϊκό συμβούλιο» τόνισε, για να διαπιστώσει ότι αυτός ο δρόμος προς την υπερεθνική δημοκρατία είναι κάθε άλλο παρά εύκολος.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στη «δεξιόστροφη» τάση στην Ευρώπη. «Στις επόμενες ευρωεκλογές θα βγουν, ίσως, στην επιφάνεια οι δεξιές πλειοψηφίες... Οι επόμενοι νικητές θα είναι οι δεξιοί». Και πώς το τεκμηριώνει; Αναφέρεται στη θέση του, εδώ και περισσότερα από δέκα έτη, ότι επιβάλλεται «να φύγουμε από ένα σχέδιο ελιτίστικο», για να πάμε σε ένα σχέδιο που να «περιλαμβάνει όλους τους πολίτες. Αυτό δεν έχει γίνει, έως τώρα, από τις πολιτικές ελίτ».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης