ΥΠΕΞ Ρωσίας: Εχθρική κίνηση η απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα - Θα απαντήσουμε κατάλληλα

Την οξύτατη αντίδραση της Ρωσίας προκάλεσε η απόφαση των ελληνικών αρχών να απελάσουν 12 Ρώσους διπλωμάτες με τη Μόσχα να κάνει λόγο για «εχθρική και πρωτοφανή» κίνηση και να διαμηνύει μάλιστα ότι θα «απαντήσει κατάλληλα».

«Στις 6 Απριλίου, 12 διπλωμάτες της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη κηρύχθηκαν 'personae non grata'. Πρόκειται για μια πραγματικά πρωτοφανή κίνηση στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις.

Επιβεβαιώνει μόνο με πόσο ζήλο παρακολουθούν οι ελληνικές αρχές την πορεία διάλυσης της διμερούς πολύπλευρης και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μας» δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η κ. Ζαχάροβα χαρακτήρισε «λυπηρό» το γεγονός ότι «οι μακραίωνοι ιστορικοί, πολιτιστικοί και οικονομικοί δεσμοί θυσιάζονται σε χρόνο μηδέν στο όνομα της 'διατλαντικής αλληλεγγύης'».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί που πήραν αυτή την αβάσιμη απόφαση να εκδιώξουν το προσωπικό μας από τη χώρα ήθελαν να σπείρουν διχόνοια μεταξύ του ρωσικού και του ελληνικού λαού. Αν και τώρα γίνονται τα πάντα για να δυσφημιστεί η Ρωσία, να γίνει η μεγαλύτερη δυνατή ζημιά στους διμερείς δεσμούς είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτά τα σχέδια είναι καταδικασμένα να αποτύχουν μακροπρόθεσμα. Η Αθήνα είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνη για αυτήν την εχθρική κίνηση. Θα απαντήσουμε κατάλληλα» πρόσθεσε.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι 12 Ρώσοι διπλωμάτες κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963. Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε τον Ρώσο πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή.

Η εξέλιξη έγινε γνωστή καθώς οι εικόνες φρίκης στη Μπούτσα έχουν προκαλέσει αποτροπιασμό στη διεθνή κοινότητα, ωθώντας κυβερνήσεις να σφίξουν ακόμη περισσότερο τον κλοιό των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Αντιδρώντας στην απόφαση των ελληνικών αρχών η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη» ενέργεια, προειδοποιώντας μάλιστα πως «δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης