Βαρυσήμαντη συνέντευξη στο Der Spiegel έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας αποσαφηνίζοντας πλήρως τις θέσεις και απόψεις του για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τα ευρωπαίκά ΜΜΕ. Δεν δίστασε μάλιστα να κάνει και "εθνική αυτοκριτική" λέγοντας:
« Έχουμε μεγάλη ευθύνη για την κατάστασή μας. Αποδεχτήκαμε πολιτικούς, οι οποίοι κατέστρεψαν την παραγωγική βάση της χώρας μας και δημιούργησαν ένα διεφθαρμένο κράτος. Εκλέξαμε εκείνους, οι οποίοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και όχι μόνο επέτρεψαν τη φοροδιαφυγή, αλλά και την υποθάλπουν. Φυσικά και είμαστε γι’ αυτά υπεύθυνοι, αφού επιτρέψαμε να συμβούν. Αλλά έχουμε και ευθύνη αυτά ακριβώς τώρα να τα αλλάξουμε».
_Πώς όμως, αφού ποντάρετε μόνο σε οικονομική υποστήριξη, απορρίπτετε όμως τις συμφωνηθείσες και επειγόντως αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα της δημόσιας Διοίκησης;
«Δεν είμαστε αντίθετοι στις μεταρρυθμίσεις. Λέμε μόνον ό,τι λένε και πολλοί οικονομολόγοι, πολλές γερμανικές εφημερίδες ή ακόμη και ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ. Και το επιβεβαιώνει τώρα και ο ΟΟΣΑ στη μελέτη του: Η πολιτική λιτότητας, που εφαρμόζουμε εδώ και δύο χρόνια, η πολιτική του να ποντάρεις μόνο στη δραστική λιτότητα, απέτυχε. Βρισκόμαστε ήδη στο πέμπτο έτος ύφεσης. Και φέτος πάλι η οικονομία μας θα συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά 6%».
_Μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν έχει διακριθεί για τις επιδόσεις της. Αντ’ αυτών επικρατούν η διαφθορά, η ευνοιοκρατία και η πελατειακή πολιτική, πράγματα που δεν ευνοούν την ανταγωνιστικότητα.
«Γνωρίζω τα προβλήματα που έχει το ελληνικό κράτος. Εξοντώθηκε οικονομικά με συστηματικό τρόπο από τους πολιτικούς που μας κυβέρνησαν. Και πολλοί Έλληνες είναι συνυπεύθυνοι που υποστήριξαν αυτό το σύστημα και το ανέχτηκαν, ψηφίζοντας επανειλημμένα τους ίδιους πολιτικούς. Αλλά αυτή δεν μπορεί να είναι η αιτία της κρίσης, παρά το πολύ-πολύ ένα σύμπτωμά της. Η χρηματοπιστωτική και δημοσιονομική κρίση δεν είναι καθαρά ελληνικό πρόβλημα. Αλλιώς δεν θα υπήρχαν υψηλά ελλείμματα και σε άλλες χώρες σαν την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Ιρλανδία. Πρέπει να υπάρχουν λοιπόν άλλες αιτίες. Γι’ αυτό και θα πρέπει να εξετάσουμε τη δομή της Κοινότητας, την αρχιτεκτονική της. Και επίσης το κοινό μας νόμισμα, το ευρώ».
_Βλέπετε στον νεοεκλεγέντα σοσιαλιστή πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έναν νέο σύμμαχο στη μάχη κατά των γερμανικών υπαγορεύσεων λιτότητας;
«Ο Ολάντ είναι για μας φορέας ελπίδων, αυτό είναι σαφές. Ακούγονται τώρα πλέον και συζητούνται ιδέες και επιχειρήματα, τα οποία μέχρι τώρα δεν έβρισκαν ευήκοο ους. Για παράδειγμα, ο εντονότερος ρόλος της ΕΚΤ ή η καθιέρωση ευρωομολόγων. Δεν πρέπει να θεραπεύουμε μόνο τα συμπτώματα, γιατί τότε θα μείνουμε πράγματι μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας. Αυτό δεν βοηθάει κανέναν. Αν η χώρα μας χαθεί από την Ευρωζώνη, κινδυνεύει ολόκληρη η Ευρώπη, δεν πρέπει να κοροϊδευόμαστε».
_Οι τελευταίες διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Αθήνα απέτυχαν, επειδή εσείς δεν δεχτήκατε κανέναν συνασπισμό. Στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχη στήθος με στήθος με τη ΝΔ. Με ποιον θα πραγματοποιήσετε την πολιτική σας μετά τις νέες εκλογές;
«Φυσικά επιθυμούμε έναν αριστερό συνασπισμό. Και θα κάνουμε τα πάντα, ώστε αυτή τη φορά η αριθμητική να είναι με το μέρος μας».