Τσίπρας προς Γερμανία: «Το δικό σας χρέος διεγράφη- Εμείς ζητάμε τις αποζημιώσεις»

Με το βλέμμα και το νου στραμμένο στις κρίσιμες και σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους τοποθετήθηκε ο κ. Αλέξης Τσίρπας στην Βουλή για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για τις ναζιστικές θηριωδίες την περίοδο της κατοχής.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ταυτίσει την εκπλήρωση του ιστορικού χρέους των διεκδικήσεων με την σημερινή προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση για ελάφρυνση των πολιτικών λιτότητας.
«Επιλέγουμε το δρόμο της διαπραγμάτευσης και του διαλόγου, της αλληλοκατανόησης και της δικαιοσύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Απέναντι σε έναν ηθικολογικό τόνο που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στη δημόσια συζήτηση στην Ευρώπη, εμείς δεν επιλέγουμε ούτε τη θέση του μαθητή που σκύβει το κεφάλι και χαμηλώνει τα μάτια απέναντι στην αφ’ υψηλού ηθική διδασκαλία, αλλά ούτε διεκδικούμε τη θέση του ηθικοδιδάσκαλου που κουνά επιτιμητικά το δάχτυλο, απέναντι στον υποτιθέμενο αμαρτωλό, ζητώντας του να πληρώσει για τις αμαρτίες του».
Επισήμανε για μια ακόμα φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα εργαστεί ώστε να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της» και απευθυνόμενος στο εξωτερικό σημείωσε πως «ταυτόχρονα θα εργαστεί ώστε να τηρηθούν όλες οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό. Και όπως εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές. Γιατί η ηθική δεν μπορεί να είναι αλα καρτ. Δε μπορεί να είναι κατά περίσταση».
Επισήμανε ότι η Ελλάδα θα προσεγγίσει το ζήτημα των επανορθώσεων «με την αναγκαία ακριβώς ευαισθησία, με αίσθημα ευθύνης και ειλικρίνειας, με διάθεση συνεννόησης και διαλόγου» εξήγησε όμως ότι ανάλογη στάση αναμένει και από την Γερμανική κυβέρνηση «για λόγους πολιτικούς, ιστορικούς, συμβολικούς αλλά και ηθικούς».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης