Το χάρτινο δημοψήφισμα στόχο θα έχει να εγκρίνει ο λαός το τρίτο μνημόνιο απαλλάσοντας από την ευθύνη αυτή τον ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση θεωρεί πλέον ότι το δημοψήφισμα είναι η μοναδική δυνατότητα πολιτικής διαχείρισης των όσων επίκεινται στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Βέβαια, ένα δημοψήφισμα θα... δυναμώσει τις θέσεις των δανειστών και θα αποδυναμώσει αυτές της κυβέρνησης αφού είναι βέβαιο ότι θα υπερψηφιστεί η θέση υπέρ συμφωνίας. Αυτό το γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι και δεν ανησυχούν, ο δε Σόιμπλε το προτείνει κι όλας με δηλώσεις του.

Το Δημοψήφισμα έχει μόνο ένα νόημα: Να δώσει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απαλλακτικό για το ότι άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα θα πράξει μετεκλογικά. Θα γίνει μόνο για εσωτερική κατανάλωση δηλαδή ώστε να περάσει ένα τρίτο μνημόνιο με λαϊκή αποδοχή.

Στο μεταξύ από την κυβέρνηση, μελετάται και κάποιος κοινοβουλευτικός ελιγμός: να καταθέσει η κυβέρνηση στην Βουλή εκ προοιμίου μία δική της εκδοχή συμφωνίας χωρίς μειώσεις συντάξεων, περικοπές κλπ., να ζητήσει από τα κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν.

Όμως και αυτή η πρωτοβουλία θα είναι μία κίνηση στην οποία θα κυριαρχεί η προσπάθεια διαχείρισης στο εσωτερικό, χωρίς να υπάρχει στην πραγματικότητα συμφωνία με τους εταίρους.

Όπως έχει αναλυθεί στο molonoti.gr η κυβέρνηση πληρώνει το σχέδιο Βαρουφ΄κη ("δεν θέλουμε χρήματα μόνο χρόνο") και τώρα, 45 μέρες πριν την λήξη του χρόνου που ζήτησε βρίσκεται στην ουσία εκεί απ' όπου είχε ξεκινήσει πριν από τρεις μήνες, με μόνη διαφορά τον δραματικό περιορισμό των χρονικών περιθωρίων (30 Ιουνίου λήγει παράταση της δανειακής σύμβασης) και την όποια βελτίωση του κλίματος στις τεχνικές συζητήσεις.

Όλος ο σχεδιασμός ήταν ένα φιάσκο: Πληρώνουμε εξ ιδίων, η αγορά αποβουλιάζει, τα ταμεία άδειασαν, σχέδιο δεν μπορεί να εκπονηθεί και στο τέλος θα συμφωνήσουμε σε χειρότερα μέτρα κάνοντας και δημοψήφισμα.

                  ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης