Το φιάσκο που έζησε η Κύπρος με το ΟΧΙ της Βουλής, "δικαιώνει" έμμεσα όλα τα ΝΑΙ του Σαμαρά...

Σαμαράς Αναστασιάδης

Μέσω του... "όχι" της Κύπρου, δικαιώνονται τα ελληνικά "ναι" του Σαμαρά..! Ο κ. Αναστασιάδης είχε συμφωνήσει σε κούρεμα έως 9,9%. Γυρίζοντας στην Κύπρο, αθέτησε τα συμφωνηθέντα προτιμώντας (για εσωτερική κατανάλωση), να πει μέσω της Βουλής ΟΧΙ. Ποια ήταν η συνέχεια; Ένα πολύ χειρότερο "ναι σε όλα".Τώρα:

- Χάνεται η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Μεγαλονήσου, η Λαϊκή Τράπεζα, καθώς χωρίζεται σε «κακή» και «καλή», η «κακή» τίθεται σε εκκαθάριση και οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στη συγκεκριμένη τράπεζα «παγώνουν» μέχρι νεωτέρας, χωρίς κανείς να εγγυάται την έστω και ορισμένου εύρους αποπληρωμή των καταθετών.

- Η Τράπεζα Κύπρου που παίρνει το «καλό» κομμάτι της Λαϊκής (καταθέσεις έως 100.000 ευρώ και εξυπηρετούμενα δάνεια) «φορτώνεται» και με 9 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στη ρευστότητα την οποία είχε λάβει η Λαϊκή Τράπεζα από τον ELA (ευρωπαϊκός μηχανισμός παροχής έκτακτης ρευστότητας).

- Η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου θα γίνει με «κούρεμα» που θα κυμαίνεται μεταξύ 30% και 40% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Το ΟΧΙ των Κυπρίων κατέληξε λοιπόν σε ένα χειρότερο ΝΑΙ, δικαιώνοντας κατά κάποιο τρόπο την εν Ελλάδι πολιτική Σαμαρά που αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία πέρασε στα διαρκή ΝΑΙ, εκτιμώντας ότι αν συνεχίσει την πολιτική Παπανδρέου (που καθυστερούσε τα πάντα), όλα θα γίνονταν χειρότερα...

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι στην σημερινή Ευρώπη, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για μια πτωχευμένη χώρα όπως η Ελλάδα να αντιστέκεται με διάφορα ¨όχι", που απλώς επιβαρύνουν την ήδη καταστροφική πραγματικότητα. Έτσι υιοθέτησε την τακτική της αποδοχής κάθε προτεινόμενου μέτρου ευελπιστώντας ότι όταν εξασφαλίσει την συναίνεση των εταίρων, θάναι ευκολότερο να ζητήσει κάτι παρακλητικά, από τα να τα ζητήσει με τσαμπουκά.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης