Ο κ. Τσίπρας, καθοδηγούμενος από ένα ισχυρό περιβάλλον (Παππάς, Σταθάκης, Δραγασάκης κ.α.), έχει πεισθεί ότι η παραμονή στην εξουσία περνά υποχρεωτικά μέσα από την πιστή εφαρμογή του μνημονίου.
Αυτά τα πρόσωπα υποστηρίζουν ότι το πολιτικό μέλλον Παπανδρέου και Σαμαρά θα είχε συνέχεια αν εφάρμοζαν πιστά το μνημόνιο και ένα διάστημα μετά είχε αποτελέσματα. "Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος που έκαναν αυτοί" τονίζουν. "Να εφαρμόσουμε τα σκληρά μέτρα ώστε στη συνέχεια που θα αρχίσει μια περίοδος οριστικής εξόδου από την κρίση να κρατηθούμε στο τιμόνι της χώρας".
Έτσι ο κ. Τσίπρας ανήγγειλε πάνσκληρα μέτρα ορίζοντας ένα διάστημα 20 μηνών "για να αρχίσουν να αποδίδουν". Έφερε λοιπόν στη Βουλή έναν προϋπολογισμό φτώχειας με νέα μέτρα λιτότητας 7 δισ. ευρώ, την ώρα που η οικονομία βουλιάζει σε ύφεση 2,3%, η απασχόληση μειώνεται και η ανεργία αυξάνεται αλματωδώς.
Το κράτος χρειάζεται επιπλέον 7 δισ. στη διετία 2015-2016.
Στο μεταξύ όλοι οι στόχοι έχουν πέσει έξω: Το πρωτογενές πλεόνασμα μειώθηκε κατά 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ (στα 1,3 δισ. αντί για 7,4 δισ. που προϋπολογίζονταν τον Νοέμβριο του 2014) ενώ έπεσε και το ΑΕΠ 2015 στα 173,7 δισ. αντί 184,8 δισ. που προβλεπόταν.
Τα μέτρα της διετίας 2015-2016 φθάνει συνολικά τα 6,379 δισ. ευρώ. Απ' αυτά έχουν ψηφιστεί απ' τη Βουλή μέτρα ύψους 4,35 δισ ευρώ στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου: 1,268 δισ. ευρώ από περικοπές σε συντάξεις, εισφορές και παροχές κοινωνικής ασφάλισης και 2,494 δισ. ευρώ από επιπλέον φόρους.
Ωστόσο, στο Πρόγραμμα προβλέπεται και η λήψη νέων μέτρων που θα πρέπει να περιληφθούν στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2016 που θα είναι έτοιμο τον Νοέμβριο. Τα μέτρα θα πληρώσουν άμεσα νοικοκυριά, επιχειρήσεις και συνταξιούχοι.
Συγκεκριμένα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπονται 2,5 δισ. ευρώ νέοι φόροι σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, 1,3 δισ. περικοπές στις συντάξεις, ενώ δεν προβλέπονται μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου.