Το μήνυμα Ομπάμα είναι: Η Τουρκία του Ερντογάν δεν είναι πια αξιόπιστη ας στραφούμε περισσότερο στην Ελλάδα

Η επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα έχει δύο όψεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τα μεγέθη της μετακίνησης του. Οι 36 ώρες στην Αθήνα "απαιτούν" ακόμα και 150 γιατρούς, 15 μπουκάλες με αίμα της ίδιας ομάδας με τον αμερικανό πρόεδρο, 500 εκπαιδευμένους πράκτορες, υπερσύγχρονα αεροπλάνα, ελικόπτερο και οχήματα, μοναδικό ηλεκρονικό εξοπλισμό, φοβερή οργανωτική δεινότητα κ.α.

Οι δαπάνες αυτής της μετακίνησης είναι εξωπραγματικές για τα ελληνικά δεδομένα και περιγράφουν την μεγάλη αλήθεια: Οι ΗΠΑ κυριαρχούν στον διεθνή χώρο και ο Πρόεδρός τους είναι πλανητάρχης.

Η δεύτερη έχει να κάνει με το τι προσδοκά η Ελλάδα από την επίσκεψη αυτή. Η παρουσία Ομπάμα είναι μια σπουδαία στιγμή για την χώρα αφού θα είναι στο επίκεντρο της διεθνούς ενημέρωσης. Η επιλογή Ομπάμα επίσης να έρθει εδώ δεν είναι τυχαία. Μετά την σαθρή και επικίνδυνη τακτική Ερντογάν, οι ΗΠΑ εκδηλώνουν με την επίσκεψη αυτή το ενδιαφέρον τους και την παρουσία τους για την περιοχή.

Αν δεν είχε εκλεγεί ο Τραμπ, το μήνυμα των ΗΠΑ θα ήταν ότι η Ελλάδα γίνεται πιο αξιόπιστος συμπαίκτης για τα συμφέροντά τους και πρέπει από τούδε και στο εξής έτσι να λογαριάζεται. Με λίγα λόγια ο Ομπάμα δεν έρχεται στην Ελλάδα για τουρισμό αλλά για να περάσει μηνύματα σε μια ταραγμένη περιοχή όπου ο παραδοσιακά ισχυρός σύμμαχος - η Τουρκία - δεν έχει πια αξιοπιστία (και δεν μέλλεται να έχει στο κοντινό μέλλον λόγω των εσωτερικών της προβλημάτων).

Τέλος δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η φράση Ομπάμα λίγον πριν ξεκινήσει για την Ελλάδα ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει συνέχεια και δεν αλλάζει.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης