Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές της Κυριακης

Αν και είναι νωρίς εντούτοις υπαρχουν ενδιαφέροντα ευρήματα στην πρώτη δημοσκόπηση που εγινε μετά τις εκλογες της Κυριακής από την Κάπα Reaserch. 

H δημοσκόπηση δείχνει πως η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί στις δεύτερες εκλογές αυτοδυναμία της ΝΔ, ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ ενώ οι περισσότεροι εκ των ερωτηθέντων απαντούν πως θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ.Επίσης οι περισσότεροι αποδίδουν τη σαρωτική νίκη της ΝΔ στις αδυναμίες της αντιπολίτευσης.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει προβάδισμα 20,1 ποσοστιαίων μονάδων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 38,1%, έναντι 18% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 13,3%, το ΚΚΕ 6,6%, η Ελληνική Λύση 4,2%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,6%, το κόμμα Νίκη 3,2% και το ΜέΡΑ25 1,8%. «Άλλο κόμμα», απαντά το 3,4%. Στο 7,8% το άκυρο/λευκό, οι αναποφάσιστοι και όσοι απαντούν πως δεν ψηφίζουν.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου, το προβάδισμα της ΝΔ αυξάνεται στις 21,8 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 41,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,5%, το ΠΑΣΟΚ 14,4%, το ΚΚΕ 7,2%, η Ελληνική Λύση 4,6%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,9%, το κόμμα Νίκη 3,5% και το ΜέΡΑ25 2%

Την ίδια στιγμή, στο ερώτημα «πού οφείλεται η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας»:

  • Σε ποσοστό 43% οι πολίτες την αποδίδουν σε «σημαντικές αδυναμίες της αντιπολίτευσης»
  • Σε ποσοστό 35%, στο ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πιο ικανός για τη θέση του πρωθυπουργού από τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων»
  • Σε ποσοστό 28% στο ότι «η ΝΔ είχε να επιδείξει θετικό έργο την τετραετία 2019 – 2023»
  • Σε ποσοστό 26% στο ότι «η ΝΔ είχε στήριξη από τα ΜΜΕ και τα οικονομικά συμφέροντα»
  • Σε ποσοστό 18% στο ότι «ήταν πιο σαφές τι σημαίνει η ψήφος στη ΝΔ»

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης