Την Τετάρτη κρίνεται η προφυλάκιση της Καϊλή

Διάχυτη είναι πλέον στους διαδρόμους του Στρασβούργου και των Βρυξελλών η αίσθηση ότι η υπόθεση του Κατάρ («Κατάρ-gate»), με την εμπλοκή της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή και πρώην -από χθες- Αντιπροέδρου του ΕΚ, Εύας Καϊλή άνοιξε το «Κουτί της Πανδώρας», δημιουργώντας ισχυρούς τριγμούς στο ευρωπαϊκό εποικοδόμημα.

Με την  Ελληνίδα ευρωβουλευτή  να βρίσκεται στον πυρήνα αυτού του πολιτικού θρίλερ, το πρώτο προδικαστικό σκέλος της υπόθεσης θα κριθεί την Τετάρτη. Τότε, ο δικαστής θα αποφασίσει αν θα προφυλακιστεί ή όχι η Εύα Καϊλή έως ότου ξεκινήσει η δίκη. Υπενθυμίζεται, ότι το βελγικό δίκαιο έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις από το ελληνικό, μια τέτοια σημαντική είναι το καθεστώς της προφυλάκισης.

Μακριά από την παραδοσιακά εορταστική Ολομέλεια του Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο, η Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα έχει δώσει το χώρο της σε έναν βαθύ προβληματισμό για την εξέλιξη των ερευνών, καθώς οι επαφές και οι συνολικές δραστηριότητες τεσσάρων ακόμη Ευρωβουλευτών έχουν μπει στο στόχαστρο των Εισαγγελέων των Βρυξελλών, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Επιπλέον, η έντονη δράση του Ιταλού πρώην Ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντζέρι στο Μαρόκο, ο οποίος φέρεται να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην απόπειρα διείσδυσης του Κατάρ στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, ανοίγει νέους δρόμους στις διωκτικές Αρχές, ιδίως όταν οι επιχειρήσεις για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης εντείνονται, με την πάροδο του χρόνου.

«Οι καταγγελίες για διαφθορά σε βάρος της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι άκρως ανησυχητικές», δήλωσε, άλλωστε, χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Εύα Καϊλή, συμπληρώνοντας πως «οι ισχυρισμοί είναι άκρως ανησυχητικοί, πολύ σοβαροί» και επανέλαβε ότι προτείνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας που θα καλύπτει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης