Τα τρία σημεία που εμποδίζουν την τελική συμφωνία - Η αντιπρόταση Βαρουφάκη

Τρία είναι τα ζητήματα όπου υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες με τους δανειστές. Αφορούν αποφάσεις τριών υπουργών, του αναπληρωτή Δημόσιας Διοίκησης Γιώργου Κατρούγκαλου για τις "βιαστικές" επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο, Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη για το ασφαλιστικό και του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη για τα εργασιακά.
Για τις τρεις παραπάνω περιπτώσεις - τομείς της οικονομίας, επισημάνθηκε ότι αντί να προτείνονται λύσεις εκσυγχρονισμού για το δημόσιο και μείωσης των ελλειμάτων για τα ταμεία υπάρχει πισωγύρισμα, ακυρώνονται μεταρρυθμίσεις και αυτό επιβαρύνει τον τελικό στόχο για την όποια συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους.
Όπως αποκαλύπτει με ρεπορτάζ το "Βήμα" η κατάσταση έχει διαμορφωθεί ως εξής: 
Που συμφώνησαν
* Στην ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ
* Στην προτεινόμενη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια
* Στην ανεξαρτησία του ΤΧΣ
* Στη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού
Που συγκλίνουν
* Στα δημοσιονομικά μέτρα (Ενιαίος ΦΠΑ, περιορισμένες αλλαγές  στον ΕΝΦΙΑ, αύξηση φόρων πολυτελείας, αύξηση έκτακτης εισφοράς για εφέτος και αλλαγή φορολογικής κλίμακας εισοδημάτων από το 2016)
* Στις ιδιωτικοποιήσεις που θα είναι περιορισμένες σε σχέση με το τελευταίο πρόγραμμα (την έκθεση του περασμένου Μαίου) αλλά δεν θα ανατραπούν
* Στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που θα συνδυαστεί με αποφάσεις για την τύχη της ΔΕΗ
Που διαφωνούν
* Νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο με μείωση βασικού μισθού
* Μείωση επικουρικών συντάξεων
* Στις θέσεις που υποστηρίζει μόνο το ΔΝΤ για μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας και της μετενέργειας και την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Σε σχέση με τις διαφωνίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναγκάστηκε να παρέμβει και να δώσει διαβεβαιώσεις ότι:
-ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων δεν θα ξεπεράσει φέτος των αριθμό των αποχωρήσεων στο Δημόσιο (περίπου 15.000).
-για την καταβολή της 13ης σύνταξης θα υπάρξουν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια ενώ στην συμφωνία που επιδιώκει η Ελλάδα θα υπάρξουν μέτρα για τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδων.
Για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με παρέμβαση της Ευρωπαικής Επιτροπής συμφωνήθηκε και οι δύο πλευρές να περιμένουν την έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) προκειμένου να προσαρμοστεί το εθνικό θεσμικό πλαίσιο στα ευρωπαικά δεδομένα.
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης