Τα τρία σενάρια των εκλογών, μετά από έναν προεκλογικό αγώνα του τίποτα

Κάλπη

Ένα είναι το ερωτηματικό στις αυριανές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Πως θα συμπεριφερθεί το μεγάλο εκείνο ποσοστό πολιτών που αρνήθηκε να λάβει μέρος στις δημοσκοπήσεις ή δεν απάντησε δηλώνοντας αναποφάσιστοι. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ήδη ότι η μεν ΝΔ είναι αδύνατον να πλησιάσει έστω τον στόχο της αυτοδυναμίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι αδύνατον να είναι το πρώτο κόμμα. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται νε έχει κατακτήσει την τρίτη θέση ενώ πολλοί θεωρούν ότι είναι πλέον δεύτερο κόμμα!

Τα παραπάνω ίσως να μην περιγράφουν την αλήθεια πάντως ακριβώς γιατί υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας του μγάλου αυτού ποσοστού των Ελλήνων πολιτών που δεν μιλούν... Οι πιθανές εκδοχές είναι τρείς:

1. Το βουβό αυτό ρεύμα, να είναι ρεύμα θυμού και αντίδρασης οπότε ο δικομματισμός να υποστεί βαριά ήττα και το πολιτικό σκηνικό να συγκλονιστεί. Σε μια τέτοια περίπτωση το πτώτο θύμα θα του πολιτικού συστήματος θα είναι το ΠΑΣΟΚ που θα ζήσει άμεσα την περαιτέρω αποδόμησή του.

2. Οι δημοσκοπήσεις να δικσιωθούν οπότε ο δικομματισμός να επιβιώσει με ποσοστά άνω του 40% που ενώ συνιστούν ήττα εντούτοις δεν τον θανατώνουν. Θα επιχειρήσουν με συγκυβέρνηση να διασωθούν, είναι θέμα χρόνου όμως να συνεχιστεί η απαξίωσή τους.

3. Να αντέξει ο δικομματισμός αλλά με το ΠΑΣΟΚ τρίτο. Νέος συνομιλητής ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση και πάλι οι εξελίξεις θα είναι άμεσες, αφου το σκηνικό θα έχει αλλάξει, με το ΠΑΣΟΚ να έχει παραμεριστεί.

Η προεκλογική περίοδος πάντως απογύμνωσε το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Καθολική η αδυναμία να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα εξυγίανσης της χώρας από τις καταστροφικές παραμέτρους που την έχουν οδηγήσει ως εδώ. Και ο δικομματισμός αλλά και η αντιπολίτευση αντάλλαξαν διαξιφισμούς με σχέδια επι χάρτου, ανεφάρμοστα, πολλές φορές ανόητα ή και επικίνδυνα. Εν μέσω βαθιάς κρίσης κανείς δεν είχε σχέδιο για την χώρα. Αυτό είναι φυσικά και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα: Το σύνολο του πολιτικού κόσμου είναι στον κόσμο του μακράν του πραγματισμού.

Στο μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ έχουν εναλακτική πρόταση που είναι να συνεχίσει να κυβερνά την χώρα μια κυβέρνηση τεχνοκρατών (υπό τον κ. Παπαδήμο;). Υπάρχει ανησυχία ότι στις εκλογές δεν θα προκύψει "καθαρό αποτέλεσμα" και εκτιμούν ότι μια περίοδος ακυβερνησίας θα είναι απρόβλεπτη ως προς τις εξελίξεις.

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο για παράδειγμα, αναφέρει ότι ακόμα και μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι δύσκολη και προβλέπει κυβέρνηση τεχνοκρατών μέχρι τις επόμενες εκλογές που αναπόφευκτα θα γίνουν μέσα στο 2012.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης