Τα τρία εγκλήματα κατά της ΕΡΤ ( το τρίτο συντελείται τώρα ).

Μόνο σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, με πολιτικούς χωρίς οράματα και αποδεδειγμένα ανίκανους θα μπορούσε η δημόσια τηλεόραση να πριμοδοτείται με 300 εκ. ευρώ και να είναι:

α). Οικονομικά ζημιογόνος..!

β). Με ποσοστά τηλεθέασης κοντά στο... μηδέν.

γ). Να πρέπει να... κλείσει.

Αυτά τα τρία συνιστούν βαρύτατα ΠΟΛΙΤΙΚΑ εγκλήματα, χωρις κανέναν...  ένοχο σύμφωνα με τις αξίες του πολιτικού συστήματος. Ας τα δούμε ένα-ένα.

ΖΗΜΙΟΓΟΝΟΣ

Πώς γίνεται, ένας τηλεοπτικός οργανισμός με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και σταθερά έσοδα 300 εκ. ευρώ, δηλαδή τα 5πλάσια έσοδα από τους ιδιωτικούς ανταγωνιστικούς σταθμούς, να είναι σταθερά, κάθε χρόνο ζημιογόνος; Οι πολιτικοί, διαχρονικά μετέτρεψαν την ΕΡΤ σε δικό τους παραμάγαζο προσλαμβάνοντας χιλιάδες ημέτερους - οι περισσότεροι αργόσχολοι με άλλες κύριες δουλιές - ενώ το τηλεοπτικό πρόγραμμα το καθόριζε αυστηρά το εκάστοτε... κυβερνών κόμμα! Η ΕΡΤ μετετράπηκε σε ένα απέραντο κομματικό προεκτοράτο με μόνη υποχρέωση τη στήριξη της κυβέρνησης από τα δελτία ειδήσεων.

Το οικονομικό έγκλημα στην ΕΡΤ δεν έχει προηγούμενο και οφείλεται στη απολύτως αδιαφανή διαχείρηση και στις στρατιές αχρείαστων προσληφθέντων. Πάνω απ' όλα όμως στην πολιτική βούληση του συστήματος που ποτέ δεν αντιμετώπισε την ΕΡΤ όπως της άξιζε.

Η ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ

Γιατί η ΕΡΤ των χιλιάδων εργαζομένων, των 300 εκ. ευρώ ταμείου και των εξαιρετικών τεχνολογικών δυνατοτήτων δεν "μπόρεσε" ποτέ να ανταγωνιστεί τα ιδιωτικά κανάλια; Γιατί δεν το ήθελαν οι πολιτικοί. Σε άτυπη συμφωνία με τους ιδιώτες καναλάρχες η ΕΡΤ, περιθωριοποιήθηκε ώστε να δοθεί η αγορά στα ιδιωτικά κανάλια. Ο τρόπος ήταν απλός. Η ΕΡΤ υποχρεώθηκε να μιμηθεί το μοντέλο των ιδιωτικών καναλιών. Συνεπώς στη σύγκριση έχανε αφού οι ιδιώτες "προσέφεραν" και ριάλιτι, διαγωνισμούς κ.α.

Η ΕΡΤ εσκεμμένα κατήντησε ένας άνευρος τηλεοπτικός σταθμός χωρίς προσωπικότητα και με την τηλεθέαση να βουλίαζει στο 2-3%! Παράλληλα ένα πλήθος αναθέσεων όπως εκπομπές, σηριαλ, ενημερωτικές, γινόντουσαν μονο με κομματική εντολή ( βόλεμα ημετέρων ), που όμως καθόριζαν την ποιότητα του προγράμματος της ΕΡΤ. Έτσι το μεγάλο κρατικό κανάλι ενώ είχε προυπολογισμούς όσο όλα τα ιδιωτικά κανάλια μαζί, έπαιρνε ποσοστά περιθωρειακού καναλιού, χωρίς το αυτί κανενός πολιτικού να ιδρώνει...

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ!

Κάθε λογικός άνθρωπος, αναρωτιέται: Γιατί η ΕΡΤ των 300 εκ. ευρώ που της προσφέρει ο ελληνικός λαός (συν τα έσοδα από τις διαφημίσεις ), δεν ανανεώνεται με λιγότερα χρήματα απ' ότι εισπράττει; ΕΡΤ, ΝΕΤ και ΕΡΤ3 μπορούν να αξιοποιήσουν το σπουδαίο έμψυχο δυναμικό τους, να δημιουργήσουν το ελληνικό BBC. Η κρατική τηλεόραση περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία για τους Έλληνες πολίτες, εν μέσω αυτής της κρίσης που επηρεάζει τις ψυχές όλων. Θα μπορούσε με πλεονασματικούς προυπολογισμούς στροφή στην υψηλή ποιότητα και με ερμηνευτικά δελτία ειδήσεων, επιτέλους να ξεπεράσει την χαμηλής ποιότητας ιδιωτική τηλεόραση, Κι όμως. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Μόσιαλος. μόνος του, αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ! Κλείνεις έναν φορέα με ετήσια εξασφαλισμένα έσοδα, αντί να επιστρέψεις αυτά τα χρήματα στους πολίτες με μια ΕΡΤ-BBC; Αν λέγεσαι Μόσιαλος την κλείνεις...

Η τελική εικόνα είναι μια σύνθεση διαχρονικών σκανδάλων, απίστευτης πολιτικής ανεπάρκειας και καθαρού τυχοδιωκτισμού. Οι πολιτικοί υποχρέωναν τους Έλληνες πολίτες να πληρώνουν για την ΕΡΤ, χωρίς ποτέ να τους προσφέρουν στοιχειώδη ποιότητα. Και τώρα προσπαθούν να την ενταφιάσουν ενώ απλώς θα έπρεπε επιτέλους να κάνουν αυτό που πρέπει: Οι Έλληνες να αποκτήσουν μια κρατική τηλεόραση που να ασχολείται με τα σπουδαία.

Η ΕΡΤ όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσει, αλλά αντιθέτως να αναβαθμιστεί. Και λεφτά υπάρχουν και έμπειρο προσωπικό και οι υποδομές. Όμως η ανικανότητα των πολιτικών είναι απρόβλεπτη, δυστυχώς.

                                                                                                                           ΟΥΤΙΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης