Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στους βουλευτές της ΝΔ Τραγάκη και Δημοσχάκη επειδή, όπως είπε, έχουν συγγενείς τους διορισμένους στη Βουλή - Υποστήριξε ότι οι μετατάξεις αποσπασμένων στη Βουλή έγιναν με διακομματική συναίνεση
Να μοιράσει την ευθύνη για το τσουνάμι των ρουσφετιών και των κραυγαλέων μετατάξεων συζύγων και θυγατέρων στη Βουλή επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης του ζητήματος, ο Δ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η διαδικασία ξεκίνησε μετά από πρόταση του Γιάννη Τραγάκη της ΝΔ.
Όπως υποστήριξε, η διαδικασία των μετατάξεων αφορούσε ήδη αποσπασμένους και ήδη μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους, και ξεκίνησε μετά από πρόταση της ΝΔ και συγκεκριμένα του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής και νυν βουλευτή Γιάννη Τραγάκη. Η διαδικασία ήταν βασισμένη στο νόμο περί κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και έγινε ομόφωνα δεκτή από όλα τα κόμματα στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, είπε ο εκπρόσωπος.
Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε εξάλλου στην επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός, με τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο της Βουλής, κυρία Χριστοδουλοπούλου: ο κ. Τσίπρας μόλις ενημερώθηκε για το θέμα, επικοινώνησε άμεσα με τον πρόεδρο της Βουλής και αποφάσισαν από κοινού να σταματήσουν άμεσα τη διαδικασία καθώς και να ανακληθούν άμεσα όσες αποφάσεις ήταν από το νόμο εφικτό να ανακληθούν.
Τζανακόπουλος: Η Τασία ζήτησε συγγνώμη, θα απολογηθούν και οι κύριοι Τραγάκης και Δημοσχάκης;
Επίσης αργά χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία του εξέφρασε την πρόθεση της να ζητήσει δημόσια συγγνώμη και να μην συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός επικρότησε την απόφασή της, δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος. Αναρωτιόμαστε», ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος, «αν τη στάση αυτή του πρωθυπουργού αλλά και της αντιπροέδρου της Βουλής, η οποία ζήτησε δημόσια συγγνώμη και παραιτήθηκε από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και οι εν ενεργεία βουλευτές της ΝΔ για θέματα ηθικής τάξης και διαφάνειας που τους αφορούν και ρίχνουν σκιές στη σχέση πολίτη και πολιτικής. Από τη δική μας πλευρά στα ζητήματα αυτά δεν πρόκειται να συμψηφίσουμε. Ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι και η υποκρισία έχει τα όρια της», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, φέρνοντας τα παραδείγματα των κ.κ. Τραγάκη και Δημοσχάκη (ο πρώτος εισηγήθηκε να γίνουν οι μετατάξεις, και έχει τρεις συγγενείς του, μόνιμους υπαλλήλους της Βουλής, ενώ ο δεύτερος έχει το γιο του μόνιμο υπάλληλο σε κοινοβουλευτική υπηρεσία, σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο).
Υποστηρίζοντας ότι επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ούτε μία μονιμοποίηση στη Βουλή, πρόσθεσε ο Δ. Τζανακόπουλος, «θα μπορούσαμε όπως αντιλαμβάνεστε να πολλαπλασιάσουμε τον κατάλογο και για άλλα στελέχη της ΝΔ που στο παρελθόν διετέλεσαν πρόεδροι, αντιπρόεδροι, υπουργοί ή βουλευτές», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και συνέχισε: «Όμως το κρίσιμο σε αυτή τη φάση δεν είναι αυτό αλλά αν τουλάχιστον αυτοί οι δύο (σ.σ. οι κ.κ. Τραγάκης και Δημοσχάκης) θα έχουν την ευθιξία που επέδειξε η κυρία Χριστοδουλοπούλου να αναγνωρίσουν το λάθος τους και να αποσυρθούν από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, και αν όχι, αναρωτιέμαι, αν τουλάχιστον ο κύριος Μητσοτάκης προτίθεται να πράξει όπως ο πρωθυπουργός αποσύροντάς τους από τα ψηφοδέλτια».
Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε στη δημοσιότητα πόσοι και από ποια κόμματα αξιοποίησαν τη διαδικασία των μετατάξεων:
• 3 αποσπασμένοι στο γραφείο του προέδρου της Βουλής
• 6 αποσπασμένοι σε γραφεία αντιπροέδρων της Βουλής, του ΣΥΡΙΖΑ
• 4 αποσπασμένοι σε γραφεία αντιπροέδρων της ΝΔ
• 4 αποσπασμένοι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ
• 3 αποσπασμένοι στο γραφείο του αντιπροέδρου του ΚΙΝΑΛ
• 2 αποσπασμένοι στο γραφείο του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ
• 1 αποσπασμένος στο γραφείο του αντιπροέδρου της Ένωσης Κεντρώων
• 1 αποσπασμένος στο γραφείο του πρώην πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου
• 1 αποσπασμένη στο γραφείο του πρώην προέδρου της Βουλής, Βύρωνα Πολύδωρα