Τα " καυτά " ραντεβού Κυβέρνησης - Τρόικα

τροικα, σαμαρας, δοση

Συνεχίζεται αύριο Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομικών η αξιολόγηση από τους αρχηγούς των αποστολών της τρόικα που άρχισε το πρωί της Κυριακής 3 Μαρτίου και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να φύγουν την προσεχή Κυριακή, προκειμένου να συντάξουν την έκθεσή τους για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Την Τετάρτη, στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα θα προστεθεί στους δύο επικεφαλής των κλιμακίων -τους κ.κ. Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ)- και ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν και θα επισκεφθούν και τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. ΒρούτσηΤην Πέμπτη εκτός απρόοπτου τα στελέχη της τρόικας θα γίνου  δεκτά από τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι επανέρχονται επιτακτικά οι απολύσεις και η υστέρηση στα έσοδα, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα στελέχη της Τρόικα εμφανίζονται προβληματισμένα για τη βαθειά ύφεση και την υψηλότερη των προβλέψεων του Δεκεμβρίου ανεργία.   

Ο νέος έλεγχος θα γίνει σε οκτώ βασικούς άξονες ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις δύο επόμενες δόσεις, ύψους 2,8 δισ. ευρώ και 6 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Αφορά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, στις εκτιμήσεις για το 2013, στην ανεργία, στις διαρθρωτικές αλλαγές, στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τη δόση του Μαρτίου, στις αποκρατικοποιήσεις, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη φορολογική διοίκηση.

Για το ζήτημα της ανεργίας κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «η τρόικα αναγνωρίζει πάρα πολύ την κοινωνική διάσταση της ανεργίας».  

Στις αποκρατικοποιήσεις, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί οι σημαντικές αποκρατικοποιήσεις και υπάρχουν ημερομηνίες ολοκλήρωσής τους. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αναμένει τον Απρίλιο δεσμευτικές προσφορές για τις ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ και τον ΟΠΑΠ.  

Σύμφωνα με ανακοίνωσε του υπουργείο Οικονομικών οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες έπεσαν στα 7,92 δισ. ευρώ τέλη Ιανουαρίου έναντι 8,045 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου.

Αύξηση όμως τα χρέη των νοσοκομείων προς ιδιώτες στα 1,89 δισ. ευρώ από 1,77 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012. Μεγαλύτερα ήταν και τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων που αυξήθηκαν αντίστοιχα στα 4,46 δισ. ευρώ από 4,43 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα τα στοιχεία δείχνουν μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης τον Ιανουάριο στα 1,645 δισ. ευρώ από 2,474 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2012. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης