Συνέντευξη - ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το δίλλημα των εκλογών είναι απλό. Πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω;

Ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος ανήκει στην σπάνια εκείνη κατηγορία πολιτικών που συνδυάζει την γνώση με την δύναμη. Γνώση διότι έχει βιώσει το σύνολο της μεταπολίτευσης από θέσεις ευθύνης. Και δύναμη διότι με μια εξαιρετική διαύγεια πνεύματος και πολιτικής ακρίβειας, κάθε φορά που μιλά ξεγυμνώνει τον λαϊκισμό και προβάλλει την αλήθεια. 

Η κάθοδος του στις εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής στην Ηλεία φαντάζει σαν έκπληξη αλλά δεν είναι. Ο κ. Κοντογιαννόπουλος παρεμβαίνει συστηματικά στην πολιτική καθημερινότητα με αρθρογραφία σε κεντρικά ΜΜΕ αλλά και με συνεντεύξεις του. Παράλληλα έχει πλήρεις απόψεις όχι μόνο για την χώρα αλλά και για τον τόπο του. Έτσι. όταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης του ζήτησε να κατέλθει ήταν θετικός. Αυτή είναι και η πρώτη μας ερώτηση στη συνέντευξη που ακολουθεί: 


1- Κύριε Υπουργέ, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας σας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Ηλεία, αποτέλεσε μία μεγάλη έκπληξη. Πως πήρατε αυτή τη σημαντική απόφαση να επιστρέψετε στην  πολιτική;

Την απόφαση να συμμετάσχω στις επικείμενες εκλογές δεν την πήρα μόνος. Την πήρα μαζί με τον Πρωθυπουργό. Προφανώς έκρινε ότι σε αυτή την κρίσιμη πολιτική συγκυρία οι γνώσεις και η εμπειρία μου είναι χρήσιμες.

Επιστρέφω πράγματι στη μαχόμενη πολιτική. Γιατί από την ενεργό πολιτική δεν έφυγα ποτέ. Ήμουν συνεχώς παρών με ομιλίες, συνεντεύξεις και άρθρα στα αθηναϊκά και τα επαρχιακά ΜΜΕ. Για όλα τα κρίσιμα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. Όπως και στην Ηλεία ήμουν πάντοτε παρών. Όχι ως πολιτικός αλλά ως ενεργός πολίτης. Γιατί στην Ηλεία είναι οι ρίζες μου και οι φίλοι μου.

Ο βασικός λόγος που υπαγόρευσε τη συμμετοχή μου σε αυτές τις εκλογές είναι η ανάγκη που νιώθω να εκπληρώσω την οφειλή μου απέναντι στην ιδιαίτερη πατρίδα μου και τη νέα γενιά.

2- Ποιες είναι οι προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία;

Πρώτη μου προτεραιότητα είναι η οικονομική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της Ηλείας. Είναι γεγονός ότι η Ηλεία έχει μείνει πίσω. Και πρέπει να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και ο χαμένος χρόνος. Ως Υπουργός Βιομηχανίας είχα καταρτίσει μία πιλοτική αναπτυξιακή μελέτη. Η «διαΝΕΟσις» έχει αναλάβει την εκπόνηση ολιστικής μελέτης ανάπτυξης της Ηλείας. Με τα δύο αυτά πολύτιμα εργαλεία θα διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε τη διασύνδεση της Ηλείας με τον ευρύτερο αναπτυξιακό προγραμματισμό της Πελοποννήσου, που πρόσφατα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην Πάτρα και την Τρίπολη.

3- Η παιδεία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτική σας διαδρομή. Ποια πρέπει να είναι η φροντίδα της Πολιτείας για τη νέα γενιά;

Η φροντίδα για τη νέα γενιά πρέπει να αποτελεί πάντοτε προτεραιότητα για κάθε Κυβέρνηση. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει αναδείξει την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης ως κορυφαία πολιτική του. Η κα Κεραμέως έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Η συνεργασία των ελληνικών ΑΕΙ με τριάντα κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, το επιβεβαιώνει. Είναι επιτακτική ανάγκη να γεφυρωθεί το διαγενεακό χάσμα, η χειρότερη μορφή κοινωνικής ανισότητας. 
Μία δημόσια εκπαίδευση με ποιότητα για όλους είναι το σημαντικότερο όπλο. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη γενιά της κρίσης. Μια γενιά που μεγάλωσε μέσα στα δύσκολα χρόνια της χρεοκοπίας, της πανδημίας, της κλιματικής κρίσης και σήμερα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Σε αυτή τη γενιά καλούμαστε να ανοίξουμε το δρόμο της απασχόλησης, της δημιουργίας και της προκοπής μέσα από συνθήκες ίσων ευκαιριών και αξιοκρατίας.

4- Το Qatargate και η εμπλοκή της κυρίας Καϊλή προκαλεί ισχυρό κλονισμό στην εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς. Ποια είναι η γνώμη σας;

Έχοντας βιώσει όλη την περίοδο της Μεταπολίτευσης έχω επισημάνει, εδώ και πολλά χρόνια, την πτώση της ποιότητας του πολιτικού προσωπικού που υποσκάπτει τα θεμέλια της χώρας και της δημοκρατίας. Αρκεί να σας υπενθυμίσω τη σύνθεση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με Καραμανλή, Παπανδρέου, Μητσοτάκη, Φλωράκη και Κύρκο και να το συγκρίνετε με το σημερινό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εάν χρειαστεί, θα πρέπει να διαβουλευτεί με Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βελόπουλο και Βαρουφάκη.

Τη πολιτική διαβρώνει εδώ και χρόνια βαθιά κρίση αξιών που οδηγεί στην απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών. Με ευθύνη κυρίως των πολιτικών. Για να ξαναβρεί η πολιτική τη χαμένη της τιμή απαιτείται βαθιά μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος για το οποίο έχω καταθέσει, προ πολλού, συγκεκριμένες προτάσεις.

5- Πως κρίνετε το χειρισμό της υπόθεσης Καϊλή από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;

Ο Ν. Ανδρουλάκης κατελήφθη από σύνδρομο «αυτοκτονικού ιδεασμού». Ένα πρόβλημα προσωπικής ευθύνης ενός στελέχους του κόμματος του το μετέτρεψε σε πρόβλημα του κόμματός του. Ούτε λίγο ούτε πολύ επιχείρησε να αποδώσει πολιτικές ευθύνες…. στη Ν.Δ. και τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ακόμα χειρότερα, θέτοντας ως στόχο του να θέσει τη Ν.Δ. στην Αντιπολίτευση, αποκάλυψε την αποκρυπτόμενη έως σήμερα επιδίωξη του να σχηματίσει «προοδευτική» Κυβέρνηση με τον Αλ. Τσίπρα.

 Εκτός από άγνοια της πολιτικής πραγματικότητας, προδίδει και άγνοια της κομματικής του πραγματικότητας. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στην πλειοψηφία τους απορρίπτουν κάθε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργεί συνθήκες συρρίκνωσης του κόμματος που ηγείται και αποκαλύπτει την αδυναμία του χειρισμού κρίσεων.

6- Πως κρίνετε τη διακυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη;

Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον πολιτικής αστάθειας, αλλεπάλληλων μέγα-κρίσεων και υπερ-απειλών, η Ελλάδα αποτελεί νησίδα σταθερότητας, ασφάλειας και προόδου σε όλους τους τομείς. Η συζήτηση του προϋπολογισμού είναι αποκαλυπτική.

Τη στιγμή που ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες απειλούνται με ύφεση, η ελληνική οικονομία εμφανίζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Οι επενδύσεις σημειώνουν ρεκόρ. Η ανεργία σε συνεχή πτώση. Ο βασικός μισθός αυξάνεται για τρίτη φορά. Οι συνταξιούχοι θα λάβουν τον Γενάρη αύξηση σχεδόν 8%. Για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια. 

Η κοινωνία και ιδίως τα ευάλωτα νοικοκυριά στηρίζονται τόσο κατά την πανδημία, όσο και σήμερα με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια. Αντιμετωπίζονται όλες οι ανάγκες;  Ασφαλώς και όχι. Γίνονται όμως τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα και κάθε άλλη Κυβέρνηση.

Η Ελλάδα από ουραγός και μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη έγινε παράδειγμα προς μίμηση. Είναι τα αποτελέσματα διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

7- Πως αξιολογείται την πορεία την πορεία της Αξ. Αντιπολίτευσης;

Είναι πρωτοφανής η πολιτική ένδεια του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Απέναντι σε μία εργώδη κυβερνητική προσπάθεια, μέσα σε συνθήκες διεθνών κρίσεων, Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, αντί της υπεράσπισης του δικού τους κυβερνητικού έργου και της κατάθεσης μιας νέας κυβερνητικής πρότασης, καταφεύγουν στην τοξικότητα, τη λάσπη και τη σκευωρία. Η υποτροπή της υπόθεσης των παρακολουθήσεων αποτελεί επανάληψη της σκευωρίας Novartis. Με τον ίδιο σκηνοθέτη, την εφημερίδα Ντοκουμέντο, τον ανεμιστήρα λάσπης του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι πρωτοφανής για ένα κόμμα εξουσίας η απουσία ιδεών, σχεδίου και προτάσεων.

8- Ποια είναι τα διλήμματα και το διακύβευμα των εκλογών που έρχονται;

Τα διλήμματα των επερχόμενων εκλογών έχουν ήδη τεθεί από τους ίδιους τους πολίτες. Κυβερνησιμότητα ή ακυβερνησία. Σταθερότητα ή αστάθεια. Πορεία στο μέλλον ή επιστροφή στο παρελθόν. Τα διλήμματα έχουν προσωποποιηθεί: Κυριάκος Μητσοτάκης ή Αλέξης Τσίπρας.

Πεποίθησή μου είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει σήμερα έναν ηγέτη ικανό να την οδηγήσει στην πρόοδο και την ευημερία. Υπό την ηγεσία του θα δώσουμε όλοι μαζί την κρίσιμη εκλογική μάχη. Για να συνεχίσουν οι Έλληνες να απολαμβάνουν τα αγαθά της δημοκρατίας και της προόδου σε όλους τους τομείς. Με ενότητα, εθνική αυτοπεποίθηση, ασφάλεια και αλληλεγγύη. Για να μη γυρίσει η Ελλάδα πίσω στον διχασμό, τον μηδενισμό και τον αναχρονισμό. Η φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη της Ν.Δ. το εγγυάται. Γι’ αυτό, η αυτοδυναμία της Ν.Δ. αποτελεί εθνική αναγκαιότητα.

Οι πολίτες θα αποφασίσουν. Εμπιστευόμαστε την κρίση τους.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης