Συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

ασμαρας, ερντογαν,

Ο κ. Σαμαράς ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση  του κ. Ταγίπ Ερντογάν κατά την  πρόσφατη  συνάντησή τους στο  Κατάρ. Οι δύο πρωθυπουργοί θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα βελτίωσης των  σχέσεων και οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Τρία  χρόνια μετά την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας στην Αθήνα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης  Σαμαράς με το μισό υπουργικό συμβούλιο  πηγαίνει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για την δεύτερη συνεδρίαση του οργάνου.

Αντικείμενο στην συνεδρίαση του Συμβουλίου είναι θέματα χαμηλής πολιτικής στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ασφάλειας και στο τέλος θα υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο θα συζητήσει όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. 

Το μεσημέρι οι δύο πρωθυπουργοί θα προεδρεύσουν στην συνεδρίαση του Συμβουλίου στο οποίο θα μετέχουν περί τους 25 υπουργούς και από τις δύο χώρες και θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμφωνιών και κοινές δηλώσεις. 

Παρά  τις εκατέρωθεν καλές προθέσεις  το κλίμα είναι φορτισμένο από την πρόσφατη ελληνική ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ τις -αναφορικά με την διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο- και την απόρριψη των ελληνικών θέσεων από την Άγκυρα.

Η πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει στην ανακήρυξη της ΑΟΖ και στην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων όπως άλλωστε είναι δικαίωμα της χώρας βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας προκαλεί την αντίδραση της Άγκυρας  η οποία ανακοίνωσε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και την συνόδευσε με πλόες τουρκικών  πολεμικών σκαφών στο Αιγαίο.

Είναι σαφής η πρόθεση της  Άγκυρας να αξιοποιήσει την οικονομική κρίση στην Ελλάδα για να δημιουργήσει τετελεσμένα στην κατεύθυνση της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο που την συνδέει με την γεωπολιτική συγκυριαρχία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πάντως πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη έχοντας την πρόσφατη γεωστρατηγική στήριξη που πρόσφερε στην χώρα μας ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τόνισε ότι τα κοιτάσματα που ενδεχομένως βρεθούν είναι ελληνικά και ευρωπαϊκά, οι διαφορές με την Τουρκία θα πρέπει να επιλυθούν επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και τέλος ότι εφόσον η Ελλάδα το επιθυμεί η Γαλλία είναι έτοιμη για συνεκμετάλλευση.

Για την Ελληνική πλευρά έχει αυξημένη σημασία και το θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης αφού ο μεγάλος αριθμός των παράνομων μεταναστών φθάνει στην χώρα μας από τα σύνορα ή από τα τουρκικά παράλια ενώ παράλληλα η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει παλαιότερη συμφωνία των δύο χωρών για επαναπροώθηση.

Οι δύο πρωθυπουργοί θα συζητήσουν την κατάσταση στην Συρία που αυξάνει τις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχονται οι δύο χώρες αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας όπου είναι δεδομένη η θετική στάση της χώρας μας υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που της αναλογούν μεταξύ των οποίων και το άνοιγμα των αεροδρομίων και των λιμανιών της στα κυπριακά μέσα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης