Στις 19 Δεκεμβρίου οι οριστικές αποφάσεις για το πλαφόν στο αέριο

Στις 19 Δεκεμβρίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς οι «27» της Ευρώπης, στη Σύνοδο Κορυφής, βρέθηκαν ένα βήμα πιο κοντά στο ζήτημα που απασχολεί επί μακρόν την Ενωση. Ο χρόνος πιέζει για λύσεις, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του, εξού και η άμεση συμφωνία επίλυσης του ζητήματος.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, στο κείμενο συμπερασμάτων γίνεται λόγος για τη δημιουργία μηχανισμού που, αφενός, θα παρακολουθεί την ενεργειακή αγορά και, αφετέρου, θα έχει, όπως κρίνεται απαραίτητο, παρεμβατικό χαρακτήρα, με το βλέμμα στραμμένο στον επόμενο χειμώνα, για τον οποίο εκφράζονται ήδη ανησυχίες.

Ταυτόχρονα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε να αναθέσει στους Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας την οριστικοποίηση της συμφωνίας για το πλαφόν, το ύψος του οποίου αποτελεί και το «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων μέχρι στιγμής.

Και όχι μόνο των διαπραγματεύσεων… Ενα εμπόδιο που δυσχεραίνει την επίτευξη συμφωνίας για το όριο του πλαφόν είναι οι προειδοποιήσεις της αμερικανικής Intercontinental Exchange, που έχει το βασικό μερίδιο στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου του Αμστερνταμ, ότι θα αποχωρήσει σε περίπτωση επιβολής ανώτατης τιμής, κάτι που έχει προκαλέσει πανικό, όπως αναφέρει το Politico, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο πρωθυπουργός, σε χθεσινές του δηλώσεις, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι την προσεχή Δευτέρα οι υπουργοί Ενέργειας θα καταλήξουν σε απόφαση για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως θα πρόκειται για μία απόφαση εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις και επέμεινε πως όλοι κατανοούν ότι δεν υπάρχει χρόνος να παραπέμψουμε το θέμα στο μέλλον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης