Σπ. Πνευματικός: Πρέπει να αλλάξουμε αυτό το κράτος που "φρενάρει" ακόμα και κυβερνήσεις

"Αυτό το κράτος φρενάρει ακόμα και κυβερνήσεις. Αυτή την τετραετία πρέπει να το αλλάξουμε". Μια σημαντική παραδοχή από τον Σπύρο Πνευματικό που ανήκει στους πολιτικούς εκείνους που πορεύονται με όπλα την ειλικρίνεια και το πραγματικό έργο. Συνεπώς μια συνομιλία μαζί του είναι βέβαιο ότι θα αποφέρει ουσιαστικές απαντησεις μακράν του λαϊκισμού και των επικοινωνικαών εντυπώσεων. 

Δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι ο κ. Πνευματικός ξεπερνώντας τις βουλευτικές του υποχρεώσεις για την Εύβοια, όπου έχει να επιδείξει μια σπουδαία πολυσχιδή δράση, έχει αναφερθεί συστηματικά και στα θεματα υγείας του νομού, έχοντας διοργανώσει σειρά προληπτικών εξετάσεων που έχουν το μήνυμα της πρόληψης, αλλά και μεγάλη πρακτική αξία. Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την συζήτηση μαζί του, από αυτή την σημαντική πρωτοβουλία του.

- Έχετε πρωτοστατήσει για την πρόληψη στην υγεία έχοντας μάλιστα διοργανώσει πολλές εκδηλώσεις με μεγάλη συμμετοχή. Ποια τα πρακτικά αποτελέσματα από αυτές τις σημαντικές πράγματι δωρεάν εξετάσεις;

- Στις προληπτικές δράσεις που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με το Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» σε πάρα πολλές περιοχές, στη Βόρεια Εύβοια, στην Καρυστία, στην Ερέτρια και την Αμάρυνθο, καταφέραμε να εξεταστούν εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά για οστεοπόρωση και σκολίωση. Σε πολλές περιπτώσεις, εντοπίστηκε κάποιο ζήτημα που θέλει περαιτέρω παρακολούθηση. Στόχος μου είναι, με αφορμή τις δράσεις αυτές και τις άλλες εκδηλώσεις που έχουμε διοργανώσει, να κινητοποιήσουμε τον κόσμο ώστε να μη φοβάται να κάνει τις αναγκαίες εξετάσεις και να προχωρήσει σε θετικές αλλαγές στην καθημερινότητά του που θα τον προφυλάξουν από προβλήματα υγείας στο μέλλον.

- Κύριε Πνευματικέ, ο νομός της Εύβοιας εν έτει 2023 είναι ο τελευταίος νομός στην χώρα χωρίς ούτε ένα χιλιόμετρο σύγχρονου δρόμου, κάτι που στοιχίζει στην τοπική οικονομία αλλά ακόμα και στην μεταφορά ασθενών. Σημειώστε ότι σε όλες τις υποδομές του τόπου υπάρχει μεγάλη υστέρηση αν και απέχουμε μόλις 75 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Που οφείλεται αυτή η διαχρονική εγκατάλειψη;

- Πράγματι, το θέμα του κακού οδικού δικτύου είναι ίσως το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νομού, δυσκολεύει την καθημερινότητά τους, από τα πιο απλά, μέχρι τα επείγοντα, και αποτελεί εμπόδιο για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη ολόκληρων περιοχών.

Δεν έχει νόημα να αναζητήσουμε τις διαχρονικές ευθύνες, αλλά να δούμε εμείς τώρα τί μπορούμε να κάνουμε με το πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας. Ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη ομιλία του στη Χαλκίδα ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών στην Παράκαμψη Χαλκίδας τον Ιούνιο του 2023. Μετά από δεκαετίες, η Εύβοια θα δει επιτέλους μεγάλα έργα υποδομών. Είναι ένα πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό βήμα για τη συνολική βελτίωση της κατάστασης.

- Έχετε επισκεφθεί πολλές φορές την Βόρεια Εύβοια. Πως αξιολογείτε τα μέτρα της κυβέρνησης μετά τις πυρκαγιές; Τι δεν έχει γίνει;

- Η κυβέρνηση έχει κατευθύνει πολλούς πόρους στη Βόρεια Εύβοια, τόσο για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών, με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και στήριξης των κατοίκων και των επιχειρήσεων, όσο και μακροπρόθεσμα, ιδίως μέσω του Σχεδίου Ανασυγκρότησης. Το Σχέδιο αυτό διαμορφώθηκε μετά από εκτενή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ‘μεταφράζει’ τα όνειρα των κατοίκων για την περιοχή σε 71 έργα που θα χρηματοδοτηθούν με 390 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους. 
Κάποια από αυτά τα έργα έχουν ήδη υλοποιηθεί, άλλα θα προχωρήσουν άμεσα, όπως η οδική σύνδεση με την Κεντρική Εύβοια. Υπάρχουν καθυστερήσεις, όμως, σίγουρα, δεν μπορούν να γίνουν όλα από τη μία μέρα στην άλλη. Πιστεύω πως, έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε την εικόνα της περιοχής δραματικά προς το καλύτερο.

- Ποια είναι τα πρώτα έργα που επείγουν στην Εύβοια ώστε να κοιτάξει το μέλλον της καλύτερα; Που πρέπει να σκύψει η επόμενη κυβέρνηση;

- Όπως είπα και πριν, το οδικό δίκτυο είναι σίγουρα μία προτεραιότητα και ήδη τα πρώτα βήματα γίνονται. Ζωτικής σημασίας είναι η ενίσχυση των δομών υγείας, του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας αλλά και των Κέντρων Υγείας και, φυσικά, του ΕΚΑΒ, ιδίως στη Βόρεια Εύβοια, με προσωπικό και εξοπλισμό. Η αξιοπρεπής Δημόσια Υγεία είναι μία από τις προτεραιότητες του προγράμματος της ΝΔ για την επόμενη τετραετία. Ήδη σχεδιάζεται η ανακαίνιση όλων των ΚΥ και των τμημάτων επειγόντων περιστατικών με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ προβλέπονται και 10.000 προσλήψεις στην υγεία. Ο τόπος μας πρέπει να επωφεληθεί στο μέγιστο από τις παρεμβάσεις αυτές.

- Η ψηφιοποίηση του κράτους, το 112 και πολλά ακόμη συνιστούν αντικειμενικά έργο για την χώρα. Ωστόσο, όταν για τρεις πεσμένες Γέφυρες από το 2020 δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα υπάρχουν δυο παρατηρήσεις: α) Τι θα κάνετε με αυτό το κράτος που φρενάρει ακόμη και κυβερνήσεις; β) Πως θα πείσετε ότι το σχέδιο για την Β. Εύβοια θα ολοκληρωθεί και δεν θα θυμίζει τις τρεις Γέφυρες;

- Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης τετραετίας είναι να αντιμετωπίσουμε επιτέλους το ‘βαθύ’ κράτος, όλες τις κακές νοοτροπίες - την κωλυσιεργία, τη γραφειοκρατία, τις καθυστερήσεις - που μαστίζουν την κοινωνία που μπλοκάρουν την πρόοδο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να ‘σπάσουμε αυγά’, να μην φοβηθούμε να έρθουμε σε σύγκρουση με το ‘πελατειακό κράτος’, ακόμα και αν κάποιοι δυσαρεστηθούν.

Δεν προλάβαμε να το ολοκληρώσουμε μέσα στην προηγούμενη τετραετία, αυτό είναι αλήθεια, πιστεύω όμως πως έχουμε δείξει την πρόθεσή μας να προχωρήσουμε με τόλμη μπροστά. Ζητώ από τους πολίτες να μας εμπιστευθούν πάλι και να δώσουν στη Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία που θα μας επιτρέψει να κάνουμε όλα αυτά που πρέπει.

- Τα 4 χρόνια που είστε βουλευτής, μπορέσατε να κάνετε θετικές αλλαγές για τον τόπο σας; Ποιος είναι ο προσωπικός σας απολογισμός;

Η ευημερία και η ανάπτυξη της Εύβοιας ήταν και είναι για μένα προσωπικό στοίχημα. Ως γιατρός, δεν έχω μάθει να μένω στα λόγια αλλά να δίνω λύσεις στα προβλήματα και να αναλαμβάνω την ευθύνη για το αποτέλεσμα. Αυτό προσπάθησα να κάνω τα προηγούμενα 4 χρόνια, διεκδικώντας και πετυχαίνοντας να εγκριθεί η χρηματοδότηση για σημαντικά έργα υποδομών σε όλη την Εύβοια, με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 85 εκατομμύρια ευρώ, προς όφελος των κατοίκων.

Έργα για την αντιπλημμυρική προστασία, για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, για τη βελτίωση των υποδομών ύδρευσης και άρδευσης κ.α.. Συνέβαλα, επίσης, στην ανανέωση του εξοπλισμού, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, σε πολλά σχολεία της Εύβοιας καθώς και στον εξοπλισμό αθλητικών συλλόγων της περιοχής με απινιδωτές. Έτσι θέλω να συνεχίσω, με το βλέμμα στραμμένο στον πολίτη της Εύβοιας και στις ξεχωριστές ανάγκες του καθενός.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης