Σημίτης - Βενιζέλος: Το ΚΥΣΕΑ απλά ενημερωνόταν - Όλα ήσαν στο χέρι του υπ. Εθνικής Άμυνας

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος επέμενε να καταθέσουν ως μάρτυρες οι κ.κ. Σημίτης, Βενιζέλος θέλοντας να υποστηρίξει ότι δεν αποφάσιζε ο ίδιος αλλά το ΚΥΣΕΑ για κάθε αγορά όπλων, όμως δεν του βγήκε.

Ο κ. Σημίτης έδειξε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Τσοχατζόπουλο «ως υπεύθυνο για τις όποιες εξελίξεις, καθώς αυτός κινούσε τη διαδικασία. Στο υπουργείο Εθνικής υπάρχει πληθώρα οργάνων (...). Δεν έρχεται καμία απόφαση στο ΚΥΣΕΑ προτού υπογράψουν οι υπεύθυνοι αυτών των επιτροπών, ο προϊστάμενος, οι αρχηγοί κάθε όπλου και ο ΓΕΕΘΑ. Τότε έρχεται το αντικείμενο στον υπουργό».

Το ΚΥΣΕΑ δεν έχει ελεγκτική εξουσία, δεν κάνει διαπραγματεύσεις, δεν μιλάει για τιμές και περιεχόμενο αντισταθμιστικών ωφελημάτων, περιεχόμενο συμπαραγωγής κτλ. Δεν κρατά καν πρακτικά, λόγω του απορρήτου. Δεν μπορεί να αγοράσει κανένα όπλο αν δεν το έχει προηγουμένως προτείνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας», είπε ο κ. Σημίτης.

Ο κ. Σημίτης παραδέχθηκε ότι υπήρξαν μίζες και πρόσθεσε: «Η πρώτη φορά που αποκαλύφθηκαν μίζες ήταν όταν στη Ρωσία και τη Γερμανία έγιναν σχετικές δίκες». Αναφέρθηκε ακόμη και στις καταθέσεις ενώπιον ελλήνων ανακριτών, στελεχών της εταιρείας Rheinmetall, για να στοιχειοθετήσει τα περί μιζών.

Τέλος δεν δίστασε δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τα όσα συνέβησαν «εξαιρετικά λυπηρά. Οι αθλιότητες αυτές συνέβησαν επί Πρωθυπουργίας μου...».

ΚΑΙ Ο κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Κατέθεσε και ο κ. Βενιζέλος ο οποίος απαντώντας στο ερωτημα αν ήταν δυνατόν να υπάρξουν μίζες είπε: "Η σχολική επιτροπή προμήθειας κιμωλιών ενός νηπιαγωγείου, μπορεί να δωροδοκηθεί; Ναι, μπορεί. Μπορεί σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις συμβάσεις, σε όλες τις προμήθειες, σε όλους τους τομείς από την Εκκλησία ως τους κοινωφελείς οργανισμούς, να υπάρξει δωροδοκία.

Σε οποιαδήποτε διαδικασία, απλή ή σύνθετη, μπορεί να υπάρξει δωροδοκία. Εχω υποστεί την πολιτική φθορά της υπόθεσης που δικάζετε. Η ζημία -δημοσιογραφικά, πολιτικά, κοινωνικά- που έχει υποστεί το κόμμα μας είναι τεράστια», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης