Σε δεύτερο κλικ, η σωστή επιλογή για το Υουργείο Κλιματικής Κρίσης: Χρήστος Στυλιανίδης

Η παρακμιακή υπόθεση Αποστολάκη έληξε με τον καλύτερο τρόπο. Την ηγεσία του νεοσυσταθέντος υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ως υπουργός ο Χρήστος Στυλιανίδης, με τον Ευάγγελο Τουρνά να ορίζεται υφυπουργός. 

Ολοκληρώθηκε, έτσι, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης που είχε «παγώσει» από την περασμένη εβδομάδα, μετά την τελική άρνηση του Ευάγγελου Αποστολάκη να αναλάβει το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, λίγη ώρα μετά τις σχετικές ανακοινώσεις. 

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών θα γίνει την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων από το 2014 έως το 2019. Την ίδια περίοδο ήταν και Συντονιστής της ΕΕ για τον Έμπολα, θέση στην οποία είχε διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Από τις θέσεις αυτές ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Είναι ο «αρχιτέκτονας» του rescEU, της μεγάλης πρωτοβουλίας με την οποία αναβαθμίστηκε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας.

Το rescEU είναι σήμερα το σημαντικότερο ευρωπαϊκό εργαλείο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και άλλων κρίσεων όπως πανδημίες και έχει μετουσιώσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε πράξη. Συμπεριλήφθηκε, δε, ανάμεσα στα είκοσι μεγαλύτερα επιτεύγματα της πενταετίας της Επιτροπής Γιούνκερ.  

Η μεγάλη σημασία και χρησιμότητα του rescEU και του αναβαθμισμένου ευρωπαϊκού συστήματος πολιτικής προστασίας αποδείχθηκε και στις πυρκαγιες του περασμένου Αυγούστου στην Ελλάδα. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης