Πώς ο νεκρός Γκλιγκόροφ, "τιμωρήθηκε", γιατί είχε ξεκαθαρίσει ως πρωθυπουργός ότι, "δεν έχουμε καμία σχέση με τον Αλέξανδρο".

Στο κρατίδιο των Σκοπίων, αναπτύχθηκαν δύο πολιτικές για την εθνικότητα των κατοίκων της. Ο Γκλιγκόροφ, ο ηγέτης της χώρας που την οδήγησε με ασφάλεια στην ανεξαρτησία υπερασπίστηκε την αλήθεια.«Είμαστε Σλάβοι και ήρθαμε στην περιοχή τον 6ο π.Χ. αιώνα. Δεν έχουμε καμία σχέση με τον πολιτισμό του Αλέξανδρου». 

Είναι λόγια του Κίρο Γκλιγκόροφ από ομιλία του στη Βουλή της ΠΓΔΜ το 1992. Στα έδρανα της αντιπολίτευσης ως πρόεδρος του VMRO-DPMNE καθόταν ο Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ο οποίος σε αρκετά νεαρή ηλικία το 1990 ίδρυσε το νέο VMRO-DPMNE, με το οποίο εκλέχτηκε πρωθυπουργός μέχρι το 2002, για να αποχωρήσει στησυνέχεια προωθώντας ως διάδοχό του τον... τεχνοκράτη (τότε) Ν. Γκρούεφσκι.

Για τον Λ. Γκεοργκίεφσκι που αποτελούσε τον πολιτικό και ιδεολογικό αντίπαλο του Γκλιγκόροφ άλλαξαν από τότε πολλά και βρέθηκε σήμερα να ασπάζεται τα όσα έλεγε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ και να είναι στην πρώτη γραμμή αυτών που αντιμάχονται τον εξαρχαϊσμό και τη βουτιά στην αρχαία Μακεδονία του σημερινού εθνικιστή πρωθυπουργού.

Ο Γκρούεφσκι μέσα από τον εθνικισμό επιδιώκει την παραμονή του στην εξουσία και την αποδυνάμωση των πολιτικών του αντιπάλων. Ωστόσο σόκαρε με την πρωτοφανή μικροπρέπειά του.

Η κηδεία τουΚίροΓκλιγκόροφ, εξελίχθηκε σε μια προσωπική ντροπή του νυν πρωθυπουργού.Οι λιγοστές εικόνες από το νεκροταφείο του Μπούτελ να οδηγείται στην τελευταία του κατοικία με μια απλή πολιτική κηδεία και με το φέρετρο να μεταφέρεται πάνω σε ένα ανοικτό... φορτηγάκι σόκαραν τους Σκοπιανούς που δεν περίμεναν ότι θα αντιμετωπιζόταν έτσι ο πρώτος πρόεδρος της χώρας, ο οποίος την οδήγησε στην ανεξαρτησία και κατοχύρωσε την κρατική της οντότητα.

«Οι μεσίστιες σημαίες χάθηκαν μέσα στα χριστουγεννιάτικα στολίδια» -στην ΠΓΔΜ τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με το παλιό ημερολόγιο στις 7 Ιανουαρίου- «Δημοσιογράφοι και ΜΜΕ πιάστηκαν με... τις πιτζάμες», «Ο πρόεδρος πέθανε και οι διακοπές... συνεχίστηκαν», είναι μερικοί μόνο τίτλοι από επικριτικά άρθρα σε κάποιες εφημερίδες, ενώ στο στόχαστρο βρέθηκε ιδιαίτερα η κρατική τηλεόραση MTV, όπου οι υπεύθυνοι αντιμετώπισαν τον θάνατο του Κ. Γκλιγκόροφ απλώς επαγγελματικά, σαν να ήταν απλώς μια προσωπικότητα, χωρίς να υπάρξει μια γενική τροποποίηση του προγράμματος, με εκτενή αφιερώματα κ.ά., όπως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις σε πολλές χώρες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης