Προς σημαντική συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν

Πολλαπλής μορφής στήριξη αναμένεται να ζητήσει από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναζητά ένα «γαλλικό κλειδί» που θα είναι σε θέση να «λύσει» βασικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Βασικός στόχος της Αθήνας είναι οι τελικές συζητήσεις που έχουν να κάνουν με την αμυντική ενίσχυση της χώρας, εν μέσω της πίεσης που ασκεί η Τουρκία σε Αιγάιο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίζεται σταθερός υποστηρικτής σχετικά με το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και εν γένει της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει με αυτό το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κορσική και τη συμμετοχή του στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7) να δοθούν ισχυρές απαντήσεις σε όσους προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες και να μετουσιωθεί σε απτές πράξεις η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Στο τραπέζι των συζητήσεων με τη γαλλική πλευρά αναμένεται να τεθεί -όπως έχει γράψει η «Κ»- το ζήτημα της ενίσχυσης των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας, με την πιθανότητα απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Παράλληλα, θα γίνουν συνομιλίες και για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με νέες φρεγάτες, καθώς μεγάλος αριθμός είναι μεγάλης ηλικίας και δεν «σηκώνει» κάποια αναβάθμιση.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των φρεγατών Belharra για τις οποίες έχουν γίνει συζητήσεις ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις. Το πλήρες εξοπλιστικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό το ερχόμενο Σαββατοκύριακο από τη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης