Προεκλογικές ελαφρύνσεις 2,5 δισ. ευρώ στην ΔΕΘ - Εκλογές την Άνοιξη

H προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα θα ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου με την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και οι κάλπες θα στηθούν περίπου έξι μήνες μετά την Άνοιξη. Αυτή είναι η εκτίμηση μας - την έχουμε γράψει μληνες τώρα - και δεν φαίνεται να αλλάζει.

Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε έμεσα τον χρόνο των εκλογών: "δεν μπορώ να κάνω ανασχηματισμό 19 μήνες πριν τις εκλογές" είχε πει τον Ιούλιο. Μετρήστε τους μήνες και πάμε στην Άνοιξη.

Τι θα εξαγγείλει λοιπόν στην προεκλογική ΔΕΘ σε έναν περίπου μήνα ο κ. Μητσοτάκης; Οι νέες ελαφρύνσεις θα φτάνουν στα 2,5 δισ. ευρώ. Θα αναγγελθούν χωρίς να αλλάξει τον στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα, που θα παραμείνει στο 2% του ΑΕΠ. Από που τόσα χρήματα; 

Οπως αναφέρουν πηγές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το ΑΕΠ αναμένεται να είναι υψηλότερο, σύμφωνα και με την Κομισιόν, κατά 7 δισ. ευρώ, δηλαδή να φτάσει στα 204 δισ. ευρώ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 197 δισ. ευρώ, με τη βοήθεια και του τουρισμού. Ετσι, τα επιπλέον έσοδα υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 2,2-2,3 δισ. ευρώ. Στο επίπεδο αυτό περίπου θα κινηθεί και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

«Στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα δούμε πώς κινείται η οικονομία, πώς θα εξελιχθεί το ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο και τις ανάγκες του δ΄ τριμήνου», είπε ο κ. Σταϊκούρας. «Ούτως ή άλλως τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Τυχαίνει να είναι τότε χρονικά και η ΔΕΘ».

Πάντως, αυτό που παρακολουθούν με αγωνία στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διαπιστώσουν τα περιθώρια στήριξης που υπάρχουν, είναι η τιμή του φυσικού αερίου και του ρεύματος. Οι υπολογισμοί για τη στήριξη των τιμολογίων έχουν γίνει σχεδόν με τη μισή τιμή από τα επίπεδα των 200 ευρώ η MWh. Επομένως, ένα μέρος των πρόσθετων πόρων που εξασφαλίζει η καλή πορεία των εσόδων και του τουρισμού φέτος θα απορροφηθεί για τη συνέχιση της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης