Παπανδρέου: Πρόεδρος εγώ και κάποιος άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός (με καλύτερη εκδοχή τον... Παπαδήμο)!

Μόνο τυχαία δεν μίλησε για δυαρχία ο Γ. Παπανδρέου. Σιγα-σιγά αρχίζουν να διαφαίνονται οι προθέσεις του. Είναι βέβαιον ότι θέλει να παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλιώς θα είχε ήδη φύγει αμέσως μετά την κυβέρνηση Παπαδήμου. Η πρότασή του για δυαρχία -ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε ούτε σκέψη για κάτι τέτοιο- περιγράφει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει τα εξής κίνητρα:

1. Ο κ. Παπανδρέου παραμένοντας πρόεδρος θα προστατεύσει την πολιτική φήμη της οικογένειάς του αλλά και τις επιθέσεις εναντίον μελών της. Ήδη μίλησε για επιθέσεις εναντίον του αδελφού του.

2. Η υστεροφημία του. Ο κ. Παπανδρέου θέλει να φύγει με δάφνες και όχι ως αποτυχών όπως κακώς (κατά την γνώμη του) τον καταγγέλουν τώρα.

Η πρόταση για δυαρχία έχει γίνει μετά από σκέψη λοιπόν και στοχεύει στην παραμονή του κ. Παπανδρέου στην προεδρία του κόμματος. Άλλωστε η τακτική Παπανδρέου ξεκαθαρίζει σιγά-σιγά. Τα σενάρια που σκέπτεται ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ για να παραμείνει πρόεδρος και να προωθηθεί κάποιος άλλος ως υποψήφιος είναι κατά σειράν:

  • Ο κ. Παπαδήμος! Θα διευκολύνει σημαντικά μια πιθανή συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, ενώ θα κρατήσει ψηλότερα από κάθε άλλον τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ.
  • Ο κ. Παπουτσής, άνθρωπος δικός του "θα είναι σαν να κυβερνά ο ίδιος".
  • Ο ίδιος. Ο κ. Παπανδρέου δεν αποκλείει το σενάριο να αναγκαστεί να λάβει μέρος στις εκλογές αν και ξέρει ότι θα εισπράξει χαμηλό ποσοστό.
  • Ο κ. Βενιζέλος. Πρόκειται για μεσαία λύση που θα συμβιβάσει τις εσωκομματικές συγκρούσεις.

Σήμερα ο κ. Παπανδρέου υποτίθεται ότι θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Πάντα υπάρχει και μια πιθανότητα να αποχωρήσει ιδιαίτερα όσο οι αντιδράσεις μέσα στο κόμμα μεγαλώνουν. Είναι όμως σχεδόν βέβαιο ότι θα  μεταθέσει για μετά την υπογραφή της σύμβασης με την τρόικα τις όποιες εξελίξεις.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης