Παπαδήμος: Επίθεση στα ταμεία που δεν συμμετείχαν στο κούρεμα

Παπαδήμος

Με ευθεία επίθεση στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που δεν συμμετείχαν στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος την «αφήγησή» του για την πορεία των τελευταίων ωρών του PSI.

«Οι αποφάσεις αυτές είναι παράλογες, μυωπικές και συνολικά απαράδεκτες. Η σωτηρία της χώρας καθώς και η στήριξη που έχει δώσει το κράτος έπρεπε να έχει εξεταστεί σοβαρά. Πρέπει λοιπόν, μετά από αυτή την εξέλιξη, και το κράτος να λάβει υπόψη του αυτές τις αποφάσεις και να δει σοβαρά και τα δικά του συμφέροντα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμος απευθυνόμενος στους υπουργούς, μη αποφεύγοντας να κρύψει τη δυσφορία του για τη στάση των ηγεσιών των ασφαλιστικών ταμείων.

Με ιδιαίτερα σκληρά λόγια μίλησε εν συνεχεία για τις διοικήσεις των ταμείων που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος υποστήριξε ότι «λειτούργησαν με κομματικά και συνδικαλιστικά κριτήρια».

Πρόσθεσε δε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι: «Η συμπεριφορά κάποιων και της εξ αριστερών αντιπολίτευσης έδειξε ότι εξέλαβαν το PSI ως σημείο αντιπαράθεσης».

Στους ίδιους τόνους ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας, κ. Γ. Κουτρουμάνη, ο οποίος υπογράμμισε την άποψη ότι οι αποφάσεις των εν λόγω διοικήσεων ήταν σε εντελώς λάθος κατεύθυνση και σε βάρος των μακροπρόθεσμων συμφερόντων τους.

«Δυστυχώς επικράτησαν άλλες λογικές», είπε ο κ. Κουτρουμάνης, ο οποίος έκανε αναφορά στις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων από το 2000 μέχρι το 2012, που φτάνουν τα 154 δισ. ευρώ. Αν -κατά τον κ. Κουτρουμάνη- τα ταμεία θελήσουν να σπάσουν τα ομόλογα των 26 δισ. και να τα ρευστοποιήσουν, τότε θα πιάσουν λιγότερα από 8 δισ. σήμερα.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, μίλησε αναλυτικά για την πορεία του PSI, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για την τελική «πράξη», αλλά υπενθύμισε ότι «ένα σχετικά περιορισμένο ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών θα έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και, παράλληλα, ενέχει κινδύνους για τους ιδιώτες πιστωτές και γενικότερα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης».

Ο κ. Παπαδήμος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα, με τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της, έχει διαμορφώσει ένα πρόσφορο πλαίσιο με σημαντικά κίνητρα για την ανταλλαγή ομολόγων. Εχουν γίνει -κατέληξε- αρκετά βήματα και εκκρεμεί το τελευταίο, που είναι η τελική έγκριση του χρηματοδοτικού πακέτου και η υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Έθνος

Δείτε επίσης