Πέρασε η συμφωνία των Πρεσπών με 153 ψήφους

Με 153 προβλεπόμενα"ναι" πέρασε η συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Κατά τη διάρκεια της κρίσιμης ψηφοφορίας για τη συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία των Σκοπίων, «ναι» ψήφισε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Οι δύο πρώην βουλευτές του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς, ψήφισαν κατά συνείδηση.

Ειδικότερα, ο κ. Ψαριανός ψήφισε «παρών» στη συμφωνία, ενώ ο Γιώργος Αμυράς ψήφισε «όχι», λίγο νωρίτερα, ο τρίτος βουλευτής που αποχώρησε από το Ποτάμι ο Σπύρος Λυκούδης, ψήφισε «ναι».

«Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών ψήφισε η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Δανέλλης.

Όπως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, η Ολομέλεια κράτησε 38,5 ώρες και μίλησαν συνολικά 200 βουλευτές, με πολιτικούς αρχηγούς, εισηγητές, ειδικούς αγορητές κ.λπ.

Ενταση προκλήθηκε μετά την ψήφο του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, που επέστρεψε στην κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής και όταν ακούστηκε το όνομά του φώναξε «Όχι στην προδοσία». Η ψήφος είπε ο Νίκος Βούτσης, θεωρείται άκυρη, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση από την πλευρά της Χρυσής Αυγής και ιδιαίτερα του Ηλία Κασιδιάρη.

Ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε να επιστρέψει στην αίθουσα της Ολομέλειας ο Μπαρμπαρούσης και να δηλώσει «όχι», προκειμένου να προσμετρηθεί η ψήφος του.

Για «εθνική ήττα» και συμφωνία που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού, προσβάλλει τ  ην αλήθεια και την Ιστορία της χώρας», έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, εξαπολύοντας παράλληλα σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τις πρακτικές που ακολούθησε αλλά και το αποτέλεσμα της διπλωματικής διαπραγμάτευσης.

Μίλησε μάλιστα για τις «παγίδες» της συμφωνίας και τις συνέπειές της που θα ακολουθούν για χρόνια τη χώρα. Προειδοποίησε δε ότι «θα ξυπνήσει εθνικισμούς και ακραίες συμπεριφορές». 

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε επίθεση κατά πάντων ενώ έκανε και «ιστορική αναδρομή» επιχειρώντας ουσιαστικά να καταδείξει σε τι κατάσταση του κληροδότησαν οι προκάτοχοί του το μείζον αυτό εθνικό θέμα ενώ αναφέρθηκε και σε αυτά που πέτυχε ο ίδιος.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι παράλληλα με τον κίνδυνο να χάσουμε το όνομα Μακεδονία, κινδυνεύαμε να χάσουμε και ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας, εξαιτίας του πρωτοφανούς, όπως είπε, παροξυσμού, παραχάραξης και σφετερισμού της ιστορίας, της πολιτισμικής κληρονομιάς και των συμβόλων της Μακεδονίας που αποτελούσε και αποτελεί ιστορικά αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς.

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ...

«Πολλοί Έλληνες διαφωνούν για το νέο όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβική Μακεδονίας και τάσσονται κατά της συμβιβαστικής λύσης, γράφει η γερμανική συνδρομητική εφημερίδα «neues -deutschland» αναφερόμενη στη «συμφωνία των Πρεσπών».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του Έλληνα πρωθυπουργού ελπίζει, ωστόσο, σε συμφιλίωση».... «Όμως, ο ήρωας των Ελλήνων, Μέγας Αλέξανδρος είναι Μακεδόνας. Οι ήρωες δεν μοιράζονται», επισημαίνει το επίμαχο δημοσίευμα αναφερόμενο στην έντονη διαφωνία των Έλλήνων για τη μετονομασία της ΠΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία». 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης