Ο Μητσοτάκης προτέινει Άννα Διαμαντοπούλου για ΓΓ του ΟΟΣΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την πρώην επίτροπο και υπουργό και πρόεδρο του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Άννα Διαμαντοπούλου, την οποία η Ελλάδα θα προτείνει ως υποψήφια για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σε συνθήκες πανδημίας, παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής, θεμάτων ασφαλείας και νέων προκλήσεων όπως το Μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή, ο ρόλος των διεθνών οργανισμών αποκτά κρίσιμη διάσταση. Πολύ περισσότερο, όταν μιλάμε για τον ΟΟΣΑ, τον κατεξοχήν φορέα για τη συνεργασία των κρατών με στόχο την ειρήνη και την κοινή ανάπτυξη».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η Ελλάδα υπήρξε ιδρυτικό μέλος του οργανισμού, υπογραμμίζοντας ότι ένας Έλληνας, ο Ξενοφών Ζολώτας, ήταν ο εισηγητής της σημερινής μορφής του.

Από την πλευρά της, η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι για εκείνη «μεγάλη τιμή και ταυτόχρονα, μεγάλη ευθύνη».

«Η διαδικασία εκλογής του νέου Γενικού Γραμματέα είναι μια αναμέτρηση ανάμεσα σε κράτη και σημαντικές προσωπικότητες, για ευγενείς και υψηλούς στόχους», πρόσθεσε.

Από τα 37 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, τα 22 είναι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ακόμη τέσσερα είναι ευρωπαϊκά (Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία και Ισλανδία). Σημειώνεται ότι ο νυν Γενικός Γραμματέας, Angel Gurria, προέρχεται από το Μεξικό ενώ ο προκάτοχός του, ο Καναδός Donald J. Johnston, προερχόταν επίσης από την αμερικανική ήπειρο, γεγονότα που ενισχύουν μία υποψηφιότητα από την Ευρώπη.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης