Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να αξιοποιήσει την υπόκωφη αντιπαράθεση Μέρκελ - Γιούνκερ

Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν απαρτίζεται από... τρελούς. Κι αν κάποιος θέλει να ερμηνεύσει την σχεδόν προκλητική στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους Γερμανούς η απάντηση είναι ότι η Ελλάδα έχει διαλέξει για σύμμαχο τον αντίπαλο της Γερμανίας το όνομα του οποίου είναι... Γιούνκερ.

Στις Βρυξέλλες εξελίσσεται πλέον μια σκληρή αντιπαράθεση εξουσίας με τελικό σκοπό τον επαναπροσδιορισμό της πορείας της ΕΕ. Στην μια πλευρά είναι Μέρκελ - Σόιμπλε ομού μετά του κ. Ντάισενμπλουμ. Στην απέναντι ο κ. Γιούνκερ.

Η περίπτωση της Ελλάδος έχει αποκαλύψει αυτή την διάσταση. Οι Γερμανοί μιλούν πάλι για Grexit όχι γιατί το θέλουν αλλά για να πιέσουν τους "αδιόρθωτους Έλληνες". Αντί ο κ. Γιούνκερ να συμβάλλει σε αυτή την τακτική την υπονομεύει δηλώνοντας τα αντίθετα!

Επ΄αυτού το γερμανικό περιοδικό Spiegel γράφει: «Το Βερολίνο εξέλαβε τις δηλώσεις Γιουνκέρ ως μια πρόκληση. Η Μέρκελ μπορεί να μην επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, λόγω πιθανού χάους που θα επακολουθήσει, ωστόσο βλέπει τις τοποθετήσεις του επικεφαλής της Κομισιόν ως μοχλό υποτίμησης των προσπαθειών της Γερμανίας να επιβάλλει στην Αθήνα τον δρόμο της λογικής".

"Οι σύμβουλοι της Καγκελαρίας αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι σκληρές διαπραγματεύσεις με την Αθήνα όταν η εσχάτη των ποινών (σ.σ. δηλ. το Grexit), αποκλείεται σαν ενδεχόμενο από τις Βρυξέλλες", υποστηρίζει το άρθρο.

"Η μάχη μεταξύ Βρυξελλών και Βερολίνου αφορά τα θεμέλια και τις αρχές της Ευρώπης", αναφέρει το Spiegel. Για τον Γιουνκέρ, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί την απάντηση στον τρόμο των πολέμων που κατέστρεψαν την Ευρώπη στο παρελθόν. Για την Αγκελα Μέρκελ, η ΕΕ συμβολίζει το χρήμα (!)

Κατά το Spiegel, η βασική πράξη του παιχνιδιού ((και για την Ελλάδα), θα παιχτεί σε πολιτικό επίπεδο, ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, μεταξύ Γιουνκέρ και Μέρκελ.

Προβλέπει δε επικράτηση της Μέρκελ και εξηγεί: Η Καγκελαρία είναι βέβαιη ότι ενδεχόμενο “ατύχημα” δεν αποτελεί πλέον μεγάλο κίνδυνο. Οι σύμβουλοι της Μέρκελ, συμμερίζονται την άποψη ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια προειδοποιητική βολή".

Σε κάθε περίπτωση η διαμάχη Μέρκελ - Γιούνκερ δεν αλλάζει την άποψη των Γερμανών για την Ελλάδα: Το εκεί πολιτικό σύστημα είναι ανίκανο να οργανώσει την χώρα (6 χρόνια μετά και ακόμα μιλάμε για Grexit)), συνεπώς πρέπει να επιβληθούν αυτά που πρέπει να γίνουν.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης