Ο κ. Βενιζέλος θα μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε ένα καθαρά προσωπικό κόμμα.

Βενιζέλος-ΠΑΣΟΚ

Η απόφαση του κ. Βενιζέλου να μην επιτρέψει έστω και για λόγους πολιτικής ευγενείας την συμμετοχή των Παπουτσή, Τζουμάκα στην εκλογική διαδικασία για την προεδρία του κόμματος, αποδεικνύει και τις προθέσεις του. Ο κ. Βενιζέλος φαίνεται να πιστεύει πως το ΠΑΣΟΚ των Παπανδρέου είναι πολιτικά νεκρό. Και πως στη θέση του, πρέπει να εμφανιστεί ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα απαλλαγμένο όχι μόνο από από τις λογικές, αλλά και από τα πρόσωπα του παρελθόντος. 

Ο κ. Βενιζέλος έχει αποφασίσει να προτείνει στους Έλληνες πολίτες ένα κόμμα που θα στηριχθεί στον "πολιτικό ρεαλισμό". Να γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρθηκε να ανοίξει μια πόρτα επιστροφής στους διαγραφέντες (το αντίθετο: διεμηνύθη ότι η πόρτα έκλεισε). Να γιατί άδειασαν Παπουτσή-Τζουμάκα. (Το μήνυμα προς όλους τους Παπανδρεϊκούς είναι: Δεν σας χρειαζόμαστε). Ο κ. Βενιζέλος περνά το μήνυμα σε όλα τα παραδοσιακά στελέχη του κόμματος ότι θα παροπλιστούν και πως στο μέλλον δεν θα αξιοποιηθούν πουθενά. Εμμέσως τους λέει ότι πρόκειται να ιδρύσει ένα νέο κόμμα που αυτοί δεν θα έχουν θέση.

Οι αποφάσεις αυτές του κ. Βενιζέλου στηρίζονται στην παροιμιώδη αισιοδοξία του και στην πίστη του ότι μπορεί να πείσει τους πολίτες πως ένα τέτοιο ΠΑΣΟΚ είναι ότι χρειάζεται ο τόπος. Όμως με την τακτική του αυτή θα οδηγήσει στην έξοδο μεγάλο αριθμό στελεχών και αυτό θα αποδειχθεί καθοριστικό στις μετά τις εκλογές αναπόφευκτες -λόγω της κατάρρευσης της αγοράς- πολιτικές εξελίξεις.

Ο κ. Βενιζέλος έχει αποφασίσει να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε ένα κεντροδεξιό κόμμα απολύτως ελεγχόμενο από τον ίδιο. Η πλειοψηφία των στελεχών που τον ακολουθούν είναι πρόσωπα "καμμένα" από την κακή χρήση της εξουσίας, όταν την ασκούσαν. Στόχος του είναι η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, την οποία θεωρεί περίπου ως αναπόφευκτη. Συνεπώς, ετοιμάζει ένα κόμμα εξουσίας και όχι ένα κόμμα κοινωνίας.

Με αυτή την πολιτική πρακτική του κ. Βενιζέλου, ο χώρος της κεντροαριστεράς μένει εντελώς ελεύθερος. Και είναι βέβαιο ότι από τον χώρο αυτό θα "ξεπηδήσει" το καινούργιο τους επόμενους μήνες. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι θεατής των επερχόμενων εξελίξεων, αλλά αυτό έτσι και αλλιώς είναι οριστικά αναπόφευκτο. Για το ΠΑΣΟΚ δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο μέλλον.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης