Ορκίζεται στις 12 το μεσημέρι η υπηρεσιακή κυβέρνηση – Ολα τα νέα πρόσωπα

Ορκίζεται το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Ιωάννη Σαρμά.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στα κρίσιμα εθνικής σημασίας υπουργεία των Εξωτερικών και της Αμυνας, όπου αναλαμβάνουν το πρώτο ο έμπειρος διπλωμάτης με θητεία στην Ουάσιγκτον και στην Ε.Ε. Βασίλης Κασκαρέλης, ενώ το Αμυνας ο έμπειρος πρώην υφυπουργός Αμυνας και πρώην Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής.

Στο επίσης κρίσιμο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λόγω των πυρκαγιών που απειλούν κάθε θέρος, υπουργός αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, ώστε το υπουργείο να έχει συνέχεια, καθώς γνωρίζει όλα τα θέματα.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ένα άλλο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Χαράλαμπος Λαλούσης, τέως Α/ΓΕΣ. Νέα υπουργός Υγείας είναι η πολύ έμπειρη και ικανή Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και εντατικολόγος.

Εν συνόλω η λογική με την οποία στελεχώθηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι οι νέοι υπηρεσιακοί υπουργοί να έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο που αναλαμβάνουν. Χαρακτηριστικά, ο νέος υπουργός Παιδείας είναι ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ Χρήστος Κίττας, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού το αναλαμβάνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης.

Μία ξεχωριστή κατηγορία είναι το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αναλαμβάνει ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης. Το πόστο δεν χαρακτηρίζεται τυχαία κρίσιμο καθώς, όπως έγραψε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιστολή του προς τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, «εντός του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αξιολόγηση του τρίτου αιτήματος της χώρας μας προς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την εκταμίευση συνολικού ύψους 1,72 δισ. ευρώ, που αφορά το σκέλος των επιδοτήσεων του Ελλάδα 2.0», κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη χώρα που απαιτεί έναν άνθρωπο με εμπειρία, όπως ο κ. Πελαγίδης. 

Επίσης, νέα υπουργός Ανάπτυξης αναλαμβάνει η κ. Ελένη Λουρή-Δενδρινού, καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει η καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Παντελής Κάπρος, καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Ερευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Τέλος, υπουργός Επικρατείας αναλαμβάνει ο Βασίλειoς Σκoυρής, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και από το 2003 έως τις 7 Οκτωβρίου 2015 πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο. Εχει θητεύσει άλλες δύο φορές ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών το 1989 και το 1996. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης θα είναι ο δημοσιογράφος Ηλίας Σιακαντάρης.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης