Ορκίζεται ενώπιον της Βουλής η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Τον οριζόμενο από το Σύνταγμα όρκο, ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, δίδει στις 11:20 η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η πρώτη γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα εξελέγη από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 22 Ιανουαρίου 2020, έχοντας - για πρώτη φορά - τη στήριξη τριών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής) ενώ ουδείς βουλευτής την καταψήφισε (επί 294 βουλευτών, 261 ψήφισαν υπέρ ενώ 33 δήλωσαν "παρών").

Η κ, Σακελλαροπούλου είναι η 13η Πρόεδρος της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας και διαδέχεται τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο. Για προληπτικούς λόγους, αλλά και ως μήνυμα στην κοινωνία για τη σοβαρότητα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ο αριθμός των προσκεκλημένων πολιτικών, διπλωματικών και άλλων αρχών έχει περιοριστεί σε περίπου 170 από 1.000 που προβλέπεται.

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής θα πραγματοποιηθεί περί τις 12:00 το μεσημέρι, οπότε αναμένεται η κα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα την υποδεχθεί ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Το τελετουργικό προβλέπει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων και αμέσως μετά η νέα Πρόεδρος και ο απερχόμενος Πρόεδρος θα κατευθυνθούν στο Προεδρικό Γραφείο για τις καθιερωμένες δηλώσεις.

Εξαιτίας των αυστηρών μέτρων για τον κορωνοϊό θα είναι αρκετά περιορισμένος ο αριθμός των ατόμων που θα παραστούν στην τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ η εκλεγμένη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναισθανόμενη την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας και ευθύνης για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, αποφάσισε τη ματαίωση της παραδοσιακής τελετής συγχαρητηρίων για την ανάληψη των καθηκόντων της που είχε προγραμματιστεί για αύριο Σάββατο, 14 Μαρτίου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), προτάθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2020, από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και στις 22 Ιανουαρίου 2020 εξελέγη από την Βουλή των Ελλήνων με 261 ψήφους (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ,ΚΙΝΑΛ), αποτελώντας την πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Ωστόσο, αυτή, δεν είναι η μοναδική πρωτιά για την νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς υπήρξε και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην ιστορία του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας από τον Οκτώβριο του 2018.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης