«Ενώ η Ευρώπη είχε μπει σε μια καντιανή περίοδο μιας αέναης ειρήνης, οι ΗΠΑ παρέμειναν παγιδευμένες σε έναν κόσμο που περιέγραψε πριν από τέσσερις αιώνες ο μεγάλος Άγγλος φιλόσοφος Τόμας Χομπς». Στον κόσμο του Χομπς -γράφει ο Κέιγκαν- το διεθνές δίκαιο είναι αναξιόπιστο.
«Η πραγματική ασφάλεια και υπεράσπιση μιας φιλελεύθερης τάξης εξαρτάται από τη στρατιωτική ισχύ στα χέρια μιας αρχής - ένας ηγεμόνας - που λαμβάνει αποφάσεις».
Ο Ρόμπερτ Κέιγκαν υποστήριζε από το 2004, που δημοσίευσε το βιβλίο του, ότι η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι φιλοπόλεμη, σε αντίθεση με τον πασιφισμό των Ευρωπαίων.
Αν και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες φαινομενικά ενοχλούνται όλο και περισσότερο από την πολιτική και τις πράξεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό, νιώθουν ότι οδηγούνται σ' αυτό που οι New York Times περιγράφουν ως «ώρα της αλήθειας». Ευθυγραμμίζονται δηλαδή με τον «ηγεμόνα», όπως φαίνεται από τη στάση της Ευρώπης στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι η Ευρώπη είναι εξαντλημένη, μη σοβαρή και αδύναμη και επιβάλλουν τη βούλησή τους. Παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της Ε.Ε. όχι μόνο δεν ταυτίζονται απολύτως με εκείνα των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά πλήττονται βάναυσα από τις συνέπειες του πολέμου.
Για παράδειγμα, ο Μακρόν, στη συνέντευξη μετά το τέλος της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή, κατήγγειλε την Ουάσιγκτον ότι ενώ χρεώνει φθηνά το φυσικό αέριο στις αμερικανικές εταιρείες ενέργειας στο εσωτερικό, «πουλά το LNG στην Ευρώπη σε τιμές ρεκόρ». Επιπλέον, είπε ο Μακρόν, «η κρατική στήριξη στις ΗΠΑ φτάνει ως και 80% σε κάποιους τομείς, κάτι που στην Ευρώπη απαγορεύεται. Αυτή η τακτική καταστρατηγεί τους κανόνες του υπερατλαντικού εμπορίου».
Η Αμερική ανάγκασε τη Γερμανία να εγκαταλείψει τον μερκαντιλισμό. Πρώτα, να εγκαταλείψει τη ρωσική αγορά και μετά την κινεζική, από την οποία εξαρτάται πολύ η Γερμανία.