Οι δανειστές δεν βιάζονται για λύση με την Ελλάδα - Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ τους - Προς παράταση μέχρι Σεπτέμβριο

Σε δρόμους παράλληλους βαδίζουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι δανειστές. Η κυβέρνηση σε κλίμα αγωνίας πια επιδιώκει μετά την τετραμερή συνάντηση του κ. Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ, τον Πρόεδρο Ολάντ και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να υπάρξει μία κοινή ανακοίνωση, περί «ορατής συμφωνίας».

Μια αισιόδοξη δήλωση δηλαδή ώστε να λυθούν τα χέρια της ΕΚΤ και να καταστεί δυνατή η επαναχρηματοδότηση της οικονομίας μέσω της παροχής δυνατότητας στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια - ενέσεις ρευστότητας, μέχρις ότου διευθετηθεί το ελληνικό ζήτημα.

Από την άλλη, οι δανειστές δεν... βιάζονται, δεδομένου ότι η οικονομική ασφυξία της Ελλάδος είναι ένα καλό διαπραγματευτικό όπλο γι αυτούς. Μάλιστα δεν θα αφήσουν τη χώρα να φτάσει σε πιστωτικό γεγονός (θα της δοθούν τα χρήματα των δόσεων προς το ΔΝΤ για παράδειγμα), αλλά η καταστροφή της πραγματικής οικονομίας και των άδειων κρατικών ταμείων θα αφήσουν να συνεχιστεί.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ

* Ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στο ΕΒΕΑ την Τετάρτη ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι «η έξοδος από το ευρώ είναι ένα μονοπάτι που οδηγεί στο γκρεμό, αλλά δεν θα υπογράψουμε κάτι που δεν βγαίνει. Ας κάνει και η Ευρώπη ό,τι θέλει», εμφανιζόμενος έτσι και πάλι να πετάει το γάντι στους δανειστές.

* Από το Βερολίνο δηλώνουν: «Συζητάμε μόνο για το τρέχον πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό για την Ελλάδα» ανέφερε την Τετάρτη στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και προσέθεσε: «Για τίποτα άλλο - ούτε για παράταση του, ούτε για τρίτο πρόγραμμα, ούτε για συνολική συμφωνία» - κάτι στο οποίο επιμένει η Αθήνα.

ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Πάντως η παράταση είναι μια πιθανή εξέλιξη αφού έρχεται το καλοκαίρι που αδρανοποεί δραστηριότητες. Οι δανειστές σκέπτονται να μεταφέρουν για Σεπτέμβριο ότι θα έπρεπε να γίνει στα τέλη Ιουνίου, εξασφαλίζοντας φυσικά τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδος (αλλά εδραιώνοντας την εσωτερική καταστροφή). Γερμανικήν εφημερίδα κοστολογεί την παράταση αυτή με 4 δισ. ευρώ που θα δοθούν στην Ελλάδα για να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης