Ντροπή! Οι ακατοίκητες σήμερα νησίδες του Αιγαίου κάποτε έσφυζαν από ζωή και εργασία - Τι αποκαλύπτει το "Αρχιπέλαγος"

Πόσες φορές έχω γράψει για το έγκλημα της εγκατάλειψης των νησιών του Αιγαίου; Άπειρες. Τι λέω; Ότι κάποτε έσφυζαν από ζωή με χιλιάδες κατοίκους και σήμερα η πλειοψηφία τους είναι χωρίς κανένα κάτοικο. Τι προσθέτω; Ότι η Τουρκία τα βλέπει ακατοίκητα και τα διεκδικεί. Και τι ρωτώ; Υπάρχει σχέδιο από το πολιτικό σύστημα να ξαναζωντανέψουν; ΟΧΙ δεν υπάρχει.

Την ώρα που έχουν εγκαταλείψει τον εθνικό μας πλούτο στο Αιγαίο, τσακώνονται για το αν κάποιο μετανάστες ήταν μέσα η έξω από νησάκι στον Έβρο, τι έγινε με το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη, αδιαφορούν για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη χώρα. Ένα είναι τα έρημα νησιά του Αιγαίου.

ΟΛΑ τα κόμματα στη χώρα κινούνται σε ένα επικίνδυνο κατήφορο μηδενικής σημασίας για τις ζωές μας αναπαράγοντας με ύβρεις και θόρυβο το τίποτα και επιβάλλοντας τα ασήμαντα στη θέση των σπουδαίων. Αυτό μπορούν.

Αφορμή για το σημερινό μου κείμενο μια ενέργεια από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος που αναφέρει:

"Οι μικρές νησίδες του Αιγαίου είναι μικρά διαμάντια που παλαιότερα έλαμψαν ως κύτταρα πολιτισμού και πρότυπα αυτάρκειας. Σήμερα, έπειτα από την πλήρη απαξίωσή τους και καθώς αγνοούμε την ιστορία τους (που ποτέ δεν μπήκαμε στον κόπο να αναζητήσουμε), είναι ευάλωτα όχι μόνο σε εξωτερικές απειλές, αλλά και στους επενδυτές της συμφοράς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτές οι μικρές ακατοίκητες πλέον νησίδες, όπου στις μέρες μας μετά βίας επιβιώνουν λίγοι θάμνοι, για πολλούς αιώνες όχι μόνο κατοικούνταν, αλλά εκεί παρήγαγαν και εμπορευόντουσαν τυροκομικά προϊόντα, κρέας, σιτηρά (όπως η φημισμένη φάβα του Αιγαίου) και άλλα.

Το Ινστιτούτο ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασίας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τορόντο (John H. Daniels Faculty of Architecture, Landscape and Design): "αναπτύσσουμε τη δράση «Αποτύπωση του ανθρωπογενούς και φυσικού τοπίου και της οικολογικής ταυτότητας των μικρών νησίδων του Αιγαίου».

"Ο σκοπός της κοινής δράσης του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» και της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, για την οποία θα εργαστούμε εντατικά τους επόμενους μήνες, είναι όχι μόνο να αντλήσουμε γνώση, αλλά και να εξάγουμε τη γνώση και την κατανόηση των σοφών πρακτικών διαχείρισης, με βάση τις οποίες επιβίωσαν οι κοινωνίες επί χιλιάδες χρόνια στα μικρά νησιά του Αιγαίου, με υποδειγματική αυτάρκεια".

                                    ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

 
Πηγή: 
http://molonoti.gr και Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος

Δείτε επίσης