Μπούμερανγκ ο χρόνος των 4 μηνών που ζήτησε η κυβέρνηση - Οι προτάσεις Βαρουφάκη δεν θα φέρουν ποτέ κάποια συμφωνία - Οι δανειστές απλά... περιμένουν

Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε και πήρε μέσω Βαρουφάκη περίοδο 4 μηνών για συνομιλίες δεν περίμενε ότι αυτό το χρονικό διάστημα θα γινόταν το μεγάλο όπλο των Ευρωπαίων ιο οποίοι κλείνοντας τις στρόφιγγες χρηματοδότησης μετέτρεψαν τον χρόνο σε μοχλό πίεσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΚΤ μέσω του κ. Ντράγκι απέρριψε και τις τρεις προτάσεις που υπέβαλε αγωνιωδώς η ελληνική κυβ΄λερνηση για να χρηματοδοτηθεί ήτοι, α)την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, β) την αύξηση του ορίου των εντόκων που μπορούν να κατέχουν οι τράπεζες και γ) την συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Με μηδενική ρευστότητα, η κυβέρνηση ακολουθώντας πάντα τις θεωρίες Βαρουφάκη, στέλνει εσπευσμένα την μια πρόταση πίσω από την άλλη ζητώντας μέσω συτών μερική έστω χρηματοδότηση. Οι Ευρωπαίοι όμως... δεν βιάζονται. Θεωρούν αυτά τα κείμενα "σκέψεις", τα χαρακτηρίζουν και ενδιαφέροντα αλλά πέραν αυτού ουδέν.Φυσικά, δεν χρηματοδοτούν.

Έτσι λοιπόν, ακόμα και τα σημερινά κείμενα που στέλνει ο κ. Βαρουφάκης στο Eurogroup αλλάζουν, σβήνονται φράσεις προστίθενται άλλες, γίνεται μια πυρετώδης συνεννόηση με ανταλλάγη e-mail, μην μπερδεύεστε όμως: Αυτό δεν οδηγεί σε συμφωνία όπως ανεξήγητα επιμένει ο κ. Βαρουφάκης αλλά σε νεα απώλεια χρόνου.

Οι Ευρωπαιοι δηλώνουν ευθέως ότι "με μια (ακόμη) επιστολή δεν αλλάζουν πολλά" (συνέντευξη αξιωματούχου σε γερμανική εφημερίδα). Ακόμη ο ίδιος αξιωματούχος, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντι Ντομπρόφσκι, εξηγεί ότι η τελευταία δόση θα δοθεί ολόκληρη και όχι τμηματικά, μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει του όρους για μεταρρυθμίσεις. «Η Αθήνα συνεχίζει να αντιλαμβάνεται αυτό το πρόβλημα διαφορετικά από ότι εμείς».

Ποιοι είναι οι όροι είναι γνωστό. Οι δανειστές επιμένουν στην ανάγκη άμεσων ιδιωτικοποιήσεων (αεροδρόμια, λιμάνια κλπ.) και αλλαγών στη ρύθμιση του ΦΠΑ (για κάποιες περιπτώσεις, π.χ. στα ξενοδοχεία), ενώ δεν ξεχνούν τα περί μείωσης επικουρικών συντάξεων, μισθών, απολύσεων κ.ά.

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί επιστροφή στο «παλιό καθεστώς» και στο e-mail Χαρδούβελη και ότι οι εταίροι μας πρέπει να σεβαστούν την αρχική συμφωνία για τον ορίζοντα των τεσσάρων μηνών, που χρειάζεται για να διαμορφώσει το σχέδιό της για την οριστική έξοδο από την κρίση.

ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα υπάρχει εντονα πια το σενάριο νεων εκλογών. Ο κ. Τσίπρας θορυβήθηκε από την αμφισβήτηση της αριστερής πλατφόρμας, ανησυχεί από τον αριθμό 149 (βουλευτές), ενώ θέλει να χρησιμοποιήσει την κάλπη ως μια επιπρόσθετη πίεση προς την Ευρώπη, δεδομένου ότι παίρνοντας μεγαλύτερο ποσοστό, αυτό θα το εμφανίσει ως λαϊκή επιδοκιμασία την οποία πρέπει οι δανειστές να σεβαστούν.

Με αφορμή την διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας θα ενισχυθεί εσωμομματικά και κυβερνητικά αν κάνει εκλογές και αυτό το ξέρει.

Αυτά είναι σχέδιο επί χάρτου φυσικά. Οι δανειστές είναι σαφώς ισχυρότεροι, τα κείμενα Βαρουφάκη απλώς τα... διαβάζουν (ή μήπως όχι;), ο χρόνος κυλά αρνητικά για την χώρα και η οικονομική ασφυξία μεγαλώνει κάθε μέρα και περισσότερο.

         ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης