Μπακογιάννης: Το κράτος πληρώνει φως, νερό, τηλέφωνο, αλλά όχι δημοτικά τέλη

Τα οικονομικά των δήμων και η επόμενη μέρα όσον αφορά την κρατική χρηματοδότηση βρίσκονται στο επίκεντρο του τριήμερου ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που άρχισε τις εργασίες του χθες στον Βόλο και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στο συνέδριο ζήτησε τη θέσπιση city tax για την Αθήνα καθώς, όπως τόνισε, η Αθήνα «έχει σήμερα 650.000 μόνιμους κατοίκους και εξυπηρετεί 3,5 εκατ. ανθρώπους κάθε μέρα.

"Μα πείτε μου εσείς, πώς βγαίνει αυτή η εξίσωση; Είναι πολύ απλό. Αποτυγχάνουμε συστηματικά". Ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε ότι «ο μεγαλύτερος τζαμπατζής σήμερα στην Ελλάδα και στον Δήμο Αθηναίων είναι το ίδιο το κράτος. Τα υπουργεία δεν πληρώνουν ανταποδοτικά. Πληρώνουν φως, νερό, τηλέφωνο, αλλά στον δήμο δεν πληρώνουν ούτε για τα σκουπίδια ούτε για τον ηλεκτροφωτισμό. Δεν καταβάλλουν δημοτικά τέλη».

Στη συνεδρίαση ο κ. Γιάννης Γούπιος, διευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Περιβάλλοντος ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) παρουσίασε μελέτη που αφορά την αναμόρφωση του συστήματος κατανομής των πόρων που δίνονται στους δήμους, τονίζοντας τις πληθυσμιακές και άλλες αλλαγές που έχουν προκύψει. Ζήτησε, επίσης, να εφαρμοστεί κάποια παράμετρος που θα επιβραβεύει τις καλές πρακτικές των δήμων αλλά και να περιοριστεί η τακτική των έκτακτων επιχορηγήσεων που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις χωρίς σταθερά κριτήρια.

Ηδη τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στον πληθυσμό πολλών περιοχών, οι οποίες μεταβάλλουν τις συνθήκες. Από τους 332 δήμους της χώρας 85 εμφανίζουν αύξηση πληθυσμού, εκ των οποίων δέκα παρουσιάζουν αύξηση πάνω από 10%, δώδεκα εμφανίζουν αύξηση από 5%-10% και 66 δήμοι έως 5%. Μείωση πληθυσμού είχαν 247 δήμοι. Δεκαεννέα (19) δήμοι εξ αυτών παρουσιάζουν μείωση πάνω από 20% εκ των οποίων τρεις δήμοι είχαν μείωση πάνω από 30%.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης