Μητσοτάκης: Ομιλία υψηλού κύρους στο Κογκρέσο με αναφορές σε όλα όσα απασχολούν Ελλάδα και Δύση

Με μια στιβαρή, απόλυτα ουσιαστική και ακριβή ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε το συχνό χειροκρότηαμ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ Η εκτενή του ομιλία, είχε αναφορές για την τουρκική προκλητικότητα, το Κυπριακό, την Ουκρανία, την πανδημία και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ήταν σε εξαιρετιά αγγλικά, ευαίσθητη, ειλικρινής και πρόσθεσε κύρος και αναγνω΄ριση όχι μόνο στρον ίδιο αλλά και στην Ελλάδα. Σημαντικές αναφορές Μητσοτάκη:

  • Έρχομαι εδώ για να γιορτάσω ένα θαύμα, το ελληνικό ιδεώδες, τη Δημοκρατία.
  • Σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μία ανοιχτή πληγή, τη διχοτόμηση της Κύπρου. Κανείς ποτέ δεν θα δεχτεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο.
  • Η Ελλάδα πάντα είναι ανοικτή στον διάλογο με τους γείτονες της. Δεν θα ανεχθούμε καμία πράξη επιθετικότητας. Πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.
  • Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια άλλη πηγή αστάθειας στη ΝΑ πλευρά του ΝΑΤΟ.
  • Η γλώσσα του αναθεωρητισμού δεν μπορεί να συνεχιστεί.
  • Να προετοιμαστούμε για την επόμενη πανδημία.
  • Microsoft, Pfizer εμπιστεύονται την Ελλάδα, μία δυναμική οικονομία με φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις. Ταλαντούχοι νέοι Έλληνες επιστρέφουν.

Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως «αγνοήσαμε με αφέλεια τα προειδοποιητικά σημάδια και τις ρωσικές πράξεις με την προσάρτηση της Κριμαίας» και σημείωσε:

«Εμείς οι Έλληνες βλέπουμε με φρίκη τι γίνεται 500 μίλια προς τον βορρά, στο Κίεβο, την Οδησσό, όπου γεννήθηκε η ιδέα της επανάστασης, και τη Μαριούπολη.

Βλέπουμε επίσης ένα λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία του. Το λέω με σαφήνεια δεν έχουμε καμία εχθρότητα προς το ρωσικό λαό αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε έναν αγώνα που μας θυμίζει τον δικό μας αγώνα για την ελευθερία».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης