Κυβέρνηση - τρόικα: Τα ανοικτά μέτωπα

Ξεχάστε την Κύπρο και θυμηθείτε την... Ελλάδα. Η τρόικα έρχεται και η κυβέρνηση Σαμαρά επιμένει ότι "δεν θα χρειαστούν νεα μέτρα". Ιδού ποια είναι τα ανοικτά μέτωπα:

* ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ. Η κυβέρνηση είχε προτείνει την οριστική αποχώρηση 5.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2014 από τους 25.000 εργαζόμενους που θα τεθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν ικανοποίησε την τρόικα που ζητά τη ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

* ΧΑΡΑΤΣΙ. Το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε τη διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ και για φέτος με κάποιες ελαφρύνσεις, αλλά ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αντιδρούν, με αποτέλεσμα να μην έχει κλείσει ακόμα το θέμα.

* ΕΣΟΔΑ-ΕΞΟΔΑ. Η τρόικα εντόπισε «τρύπα» της τάξης των 2,4 δισ ευρώ για τη διετία 2013-2014. Ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνουν ότι η αρχική τους εκτίμηση για «κενό» της τάξης του 1,9 δισ ευρώ έχουν ήδη αναθεωρηθεί προς τα κάτω, δηλαδή στα 900 εκατ. ευρώ.

* ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ. Ανοικτό παραμένει το θέμα των αρμοδιοτήτων της νέας γενικής γραμματείας εσόδων, αλλά και της αναμόρφωσης του πολύπλοκου και αναχρονιστικού φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

* ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες. Οι ρυθμίσεις αναμένεται να εφαρμοστούν από τον Μάιο, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει επέλθει συμφωνία στις λεπτομέρειες των ρυθμίσεων. Ωστόσο, το θέμα θα κλείσει οριστικά στις συζητήσεις μεταξύ των επικεφαλής της τρόικας και της κυβέρνησης, σε ότι αφορά στις δόσεις (εάν θα είναι 36 ή 48).

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης