Κράτος - οπερέτα πίσω από την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Είναι εξωφρενικό να ζητά μια ξένη χώρα να παρακολουθούν το τηλέφωνο του τρίτου τη τάξη πολιτικού αρχηγού και ευρωβουλευτή, (θα μάθουμε γιατί;), να λέει "ναι" μια κρατική υπηρεσία, να εγκρίνει την παρακολούθηση Εισαγγελέας και να μην ενημερώνεται το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Η υπόθεση δείχνει ότι η χώρα παραμένει ένα σκορποχώρι, με έναν κρατικό τομέα αντίστοιχο του... Κλουζώ στη σειρά ταινιών του Ροζ Πάνθηρα.

Σε ποια χώρα της Ευρώπης θα μπορούσε η Ελλάδα να ζητήσει να παρακολουθήσουν το τηλέφωνο του τρίτου τη τάξη πολιτικού αρχηγού - και όπως είπαμε και ευρωβουλευτή - και αυτό θα είχε γίνει δεκτό χωρίς να ενημερωθεί η κυβέρνηση της χώρας; Σε καμία. Αν λοιπόν κάνουν μια εξεταστική Επιτροπή ας αναζητήσουν γιατί στην Ελλάδα έχουμε κράτος - Κλουζώ που σε ξαφνιάζει διαρκώς με την ανεπάρκεια του. 

Πως παρακολουθείται ένα τηλέφωνο;

- Το έγγραφο αίτημα άρσης απορρήτου έπρεπε, όταν αφορούσε ζητήματα εθνικής ασφάλειας, να σταλεί για τελική έγκριση και υπογραφή σε εισαγγελέα Εφετών. Το 2018 ο νόμος άλλαξε και έκτοτε αρκεί η υπογραφή του εισαγγελέα που εποπτεύει την ΕΥΠ για την έγκρισή του.

- Συχνά δεν αναγράφεται το όνομα του προσώπου που τίθεται υπό παρακολούθηση παρά μόνον ο τηλεφωνικός αριθμός του.ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΚΑΙ ΑΥΤΟ! Δηλαδή η εισαγελλέας αποφασίζει χωρίς να ξέρει τίνος είναι το τηλέφωνο που θα παρακολουθούν; Μπορεί και του πρωθυπουργού;  Επίσης, έχει συμβεί να δίνεται στους εκάστοτε εποπτεύοντες εισαγγελείς μια λίστα με τα τηλέφωνα, π.χ., 10 στόχων και σε αυτή να προστίθεται και μία ακόμη τηλεφωνική σύνδεση, που ουδεμία σχέση έχει με την υπό έρευνα υπόθεση.

- Τα συγκεκριμένα λογισμικά δεν «στοχεύουν» στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους αλλά μολύνουν απευθείας τη συσκευή του στόχου, ελέγχοντας στη συνέχεια κάθε λειτουργία του τηλεφώνου.

Ο κ. Μητσοτάκης θα προβεί αύριο Δευτέρα σε δήλωση σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Ήδη η κυβέρνηση απαντά θετικά τόσο στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των υποκλοπών όσο και στην εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Θυμίζουμε ότι  το απόγευμα της Πέμπτης, ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός από την ΕΥΠ ότι η υπηρεσία πληροφοριών είχε στο παρελθόν καταγράψει, μέσω της διαδικασίας νόμιμης επισύνδεσης, τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, κατόπιν αιτήματος ξένης υπηρεσίας.

Η ενημέρωση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού για δύο λόγους. Κατ’ αρχάς γιατί από την ΕΥΠ ελήφθη η απόφαση να ενεργοποιηθεί η διαδικασία παρακολούθησης του κινητού του κ. Ανδρουλάκη χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας, κάτι που θα έπρεπε να θεωρηθεί αυτονόητο, μια και το αίτημα της τρίτης πλευράς αφορούσε πολιτικό πρόσωπο.

Κατά δεύτερον, διότι μετά την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του, το ζήτημα των παρακολουθήσεων βρίσκεται μέρες τώρα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και κανείς από τους εμπλεκομένους και έχοντες γνώση, ιδιαίτερα η ηγεσία της ΕΥΠ, δεν σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να ενημερώσει. Παρά μόνο περίμεναν την ενημέρωση που ζήτησε η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), από την οποία προέκυψε ότι είχε γίνει άρση απορρήτου για τον κ. Ανδρουλάκη, και τότε αποφάσισαν να ενημερώσουν το Μέγαρο Μαξίμου.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης