Την αλληλεγγύη και την ρητή στήριξη του ώστε η Ελλάδα «να μη γονατίσει μπροστά στον Ερντογάν, την οποία έχει εκφράσει ο ίδιος τις τελευταίες ημέρες για την Ελλάδα, αναμένεται να επαναλάβει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά τις συνομιλίες που θα έχει το απόγευμα στη Βιέννη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ οι δύο ηγέτες αναμένεται να επαναβεβαιώσουν και το «εξαιρετικό» επίπεδο των στενών και φιλικών σχέσεων των δύο χωρών.
Προερχόμενος από το Βερολίνο, ο πρωθυπουργός φθάνει στη Βιέννη νωρίς το απόγευμα όπου, μπροστά στο Μέγαρο της Καγκελαρίας θα τον υποδεχθεί με στρατιωτικές τιμές ο καγκελάριος, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες τους, και κατόπιν η κοινή συνέντευξη Τύπου.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης - της οποίας, όπως ο ίδιος έχει διαμηνύσει, «η Ελλάδα χρειάζεται την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξη» - ο καγκελάριος έχει ανακοινώσει την συμπαράστασή του προς την Ελλάδα σε διμερές επίπεδο, έχοντας δώσει εντολή στον υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, να δρομολογήσει τις αυστριακές υποστηρικτικές παροχές σε συνεννόηση με την ελληνική πλευρά.
«Πέραν της ενίσχυσης της Frontex, η Αυστρία συμβάλλει επιπλέον με άμεση βοήθεια για την Ελλάδα. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε τα ελληνικά σύνορα προς την Τουρκία να παραμείνουν κλειστά και να μην ενδώσουμε στο παιχνιδάκι του Ερντογάν», ανέφερε χαρακτηριστικά την Κυριακή ο Αυστριακός καγκελάριος.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζοντας τη «σημασία της βοήθειας επί τόπου», σημείωνε ότι «παράλληλα με εφοδιασμό σε προσωπικό και υλικό, θα υποστηρίξουμε την Ελλάδα με το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για την φροντίδα των προσφύγων στα ελληνικά νησιά και στα σύνορα της χώρας».
Σε διαδοχικές δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος είχε τονίσει μεταξύ άλλων, πως «το σημαντικότερο τώρα είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και ως Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν αφήνουμε να μας εκβιάζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
Είναι χαρακτηριστικό, πως ο επικεφαλής της Αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πρασίνων, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης ο οποίος άμεσα, ήδη την περασμένη Τρίτη, είχε ασκήσει ανοικτά δριμεία κριτική προς τον Τούρκο πρόεδρο για την «πρωτοφανή όσο και προκλητική» ανακοίνωσή του περί ανοίγματος των συνόρων προς την Ελλάδα.
Είχε δε, καταγγείλει ευθέως τον Ταγίπ Ερντογάν, ότι οργάνωσε «συνειδητά αυτή την επέλαση προσφύγων», που γίνεται «τελείως στοχευμένα», μόνον προς τα ελληνικά σύνορα και όχι και προς την Βουλγαρία.
«Μέσα σε λίγες ημέρες, 13.000 άνθρωποι έφθασαν στα ελληνικά σύνορα και συγχρόνως δεν υπάρχει καμία άφιξη προς την Βουλγαρία - και αυτό δείχνει ότι η επέλαση δεν είναι τυχαία, αλλά είναι οργανωμένη. Δεν είναι πρόσφυγες από το Ιντλίπ δηλαδή, κατευθείαν από τη Συρία, αλλά άνθρωποι που ζουν εδώ και χρόνια στην Τουρκία» παρατήρησε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.
Όπως σημείωσε ο καγκελάριος, «οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται από τον Ερντογάν ως έρμαια, ως όπλα, ως μέσο πίεσης απέναντι στην Ε.Ε., κάτι που είναι αναξιοπρεπές και πρέπει να καταδικαστεί εντονότατα - και παράλληλα απαιτείται η κατά το δυνατόν καλύτερη υποστήριξη προς την Ελλάδα και μία ενότητα μέσα στην Ε.Ε.».
«Το σημαντικότερο τώρα, είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και ως Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα, ότι δεν αφήνουμε να μας εκβιάζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στις τοποθετήσεις του για τις εξελίξεις που ακολούθησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε επισημάνει με κάθε σαφήνεια, πως «η τρέχουσα κατάσταση δεν αποτελεί σύμπτωση, αλλά πρόκειται για μία συνειδητή, οργανωμένη επίθεση από την τουρκική πλευρά. Στους ανθρώπους δίνονται λάθος ελπίδες και αυτοί μεταφέρονται εν μέρει με λεωφορεία από τις τουρκικές αρχές στα σύνορα».
Σε άλλες δηλώσεις του είχε επίσης καταγγείλει ότι «ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται συνειδητά την δυστυχία αυτών των ανθρώπων για να ασκήσει πίεση στην Ε.Ε., η οποία γι' αυτόν τον λόγο, πρέπει να επιδείξει περισσότερη όσο ποτέ ενότητα, και να υποστηρίξει μία ενιαία άποψη: ότι πρέπει να είναι σαφές, πως κανένας δεν μπορεί να έλθει παράνομα στην Κεντρική Ευρώπη.
Γι’ αυτό η Ε.Ε. πρέπει να υποστηρίξει την Ελλάδα και να μη γονατίσει μπροστά στον Ερντογάν».