Κατεβαίνουν στις εκλογές οι Πειρατές

κόμμα πειρατών ελλάδος

Το κόμμα των Πειρατών ήρθε και στη χώρα μας.  Με βασικά συνθήματα το σεβασμό της προσωπικής ελευθερίας, την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και τη διαφάνεια στο δημόσιο τομέα ετοιμάζονται να ριχτούν στην πολιτική αρένα στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας ιδρύθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2012 και επισημοποιήθηκε στον Άρειο Πάγο στις 10 Φεβρουαρίου 2012.

«Η απόλυτη διαφάνεια στον δημόσιο τομέα» είναι μία από τις βασικές μας διεκδικήσεις» αναφέρει ο υπεύθυνος επικοινωνίας του κόμματος κ. Ανέστης Σαμουρκασίδης. Όπως αναφέρει για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται να ψηφιστεί νόμος που θα ορίζει ότι «οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση σε οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο, εκτός από τα διαβαθμισμένα που αφορούν στην ασφάλεια του κράτους, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξει έννομο συμφέρον». Επίσης αναφέρει ότι είναι πρωταρχική ανάγκη να εφαρμοστεί πλήρης διαχωρισμός των εξουσιών και η δικαιοσύνη να είναι απολύτως ανεξάρτητη ώστε να μπορέσει να πατάξει τη διαφθορά.

Όπως τονίζεται στη διακήρυξη του κόμματος τα μέλη του πιστεύουν ότι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της Κοινωνίας της Πληροφορίας πρέπει να είναι: η ελεύθερη πρόσβαση του προσώπου στην ανθρώπινη γνώση και τον πολιτισμό, ο σεβασμός της προσωπικής ελευθερίας, της ελευθερίας της έκφρασης, της ιδιωτικής ζωής και του απορρήτου των επικοινωνιών και η προστασία του προσώπου απέναντι στην απεριόριστη συλλογή, αποθήκευση, χρήση και παραχώρηση των προσωπικών του δεδομένων.

Το κόμμα, όπως εξηγεί ο κ. Σαμουρκασίδης, αριθμεί ήδη 800 μέλη. «Υπάρχουν κόμματα πειρατών σε χώρες της Ευρώπης που έχουν ιδρυθεί πολύ πριν από το ελληνικό και έχουν λιγότερα μέλη» τονίζει και προσθέτει ότι υπάρχει αισθητό ρεύμα προς το κόμμα κυρίως από νέους 18 – 35 ετών.

Σχετικά με το «αγκάθι» των πνευματικών δικαιωμάτων ο κ. Σαμουρκασίδης τονίζει ότι τα κόμματα των πειρατών σε καμία περίπτωση δεν προάγουν την παράνομη ανταλλαγή αρχείων, ούτε και ωθούν τα μέλη τους σε παράνομες δραστηριότητες. «Πρόκειται για μία μεγάλη παρεξήγηση. Οι πειρατές δεν θέλουν να ανταλλάσσει κανείς παρανόμως αρχεία. Εκείνο που ζητάμε είναι η προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών. Αν οι πάροχοι ιντερνετικών υπηρεσιών έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν αν τα αρχεία που ανταλλάσσω μέσω του υπολογιστή μου υπόκειται στις διατάξεις του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, τότε δεν υπάρχει απόρρητο στις επικοινωνίες μας» λέει.

Στη διακήρυξη του κόμματος επισημαίνεται ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο στον τομέα του copyright, περιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης, περιορίζει τη γνώση και την πληροφόρηση, δίνει άδικα πλεονεκτήματα σε λίγους μεγάλους παράγοντες της αγοράς σε βάρος των δημιουργών, των πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα.

Τα μέλη του κόμματος θεωρούν ότι τα ψηφιακά πολιτιστικά έργα πρέπει σε λογικό χρονικό διάστημα να επιστρέφουν σε δωρεάν δημόσια διαθεσιμότητα (public domain). Αυτό θα γίνει κυρίως μέσα από τη δραστική μείωση της διάρκειας των νομικών δικαιωμάτων copyright στα πέντε χρόνια για μορφές πολιτιστικής πληροφορίας που κάνουν ταχεία απόσβεση της επένδυσης (π.χ. κινηματογραφικές ταινίες) και σε κάθε περίπτωση μέχρι τα όρια μιας γενιάς για οτιδήποτε άλλο καλύπτεται από copyright.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης